Ik wil gebruikmaken van:

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.Op onze website vindt u ook  informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze verwijzerswebsite vindt u ook  informatie over het HIP.

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

 
White -liquid -filled -glass -bowl -799273 

Blog Gezonde keuze zuivelproducten

V. Van  Oosten Dietiste
V. van Oosten
06-12-2019

Wist u dat er suiker zit in melkproducten? Je zou het haast niet verwachten, maar zelfs in zuivel zit suiker, namelijk lactose (melksuiker). Dit is een vorm van suiker die van nature aanwezig is in melkproducten. Er wordt wel aangeraden om zuivel te gebruiken, omdat zuivel ook in belangrijke voedingsstoffen voorziet (denk aan: eiwitten, calcium, vitamine B).

Er is een groot verschil in de hoeveelheid suiker in de verschillende producten, bijvoorbeeld tussen gewone melk en chocolademelk. Maar ook yoghurtproducten bevatten allemaal een andere hoeveelheid suiker. Dit komt vooral door de lactose die al van nature in de melk zit en suiker die nog extra wordt toegevoegd. Bekijk het overzicht:

Product, per 150 ml

Gram suiker (koolhydraten)

Halfvolle melk

7 gram

Chocolademelk

18.5 gram

Melk met een smaakje

18 gram

Plantaardige melk, zoals sojamelk

12 gram

Plantaardige melk, zoals amandelmelk

2 gram

Yoghurtproducten:

Magere yoghurt

6 gram

Yoghurtdrank

18 gram

Magere vruchtenyoghurt

21 gram

Magere kwark

7.4 gram

Magere vruchtenkwark

17 gram

Vla, diverse smaken

22.5 gram

Vla, light

12 gram

Plantaardige melk, zoals sojayoghurt

3.2 gram

Zoals je ziet zit het verschil vooral in gezoete melkproducten. Wil je een bewuste keuze maken? Neem dan een naturel variant (zoals naturel yoghurt) en maak het zelf op smaak met bijvoorbeeld wat fruit/ noten.

Kijken naar magere, halfvolle of volle zuivel hoeft niet als het gaat om de hoeveelheid suiker. Deze benaming draait om het vetpercentage en zegt dus niks over de hoeveelheid suiker.

V. Van  Oosten Dietiste
Over de auteur
V. van Oosten
Vera van Oosten werkt sinds december 2015 als dietist in het GHZ. Zij werkt zowel klinisch als poliklinisch in het Groene Hart Ziekenhuis en vooral die afwisseling is wat haar werk zo leuk maakt. Hierdoor is er veel wisseling in ziektebeelden en dit maakt dat geen dag hetzelfde is.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.