Ik wil gebruikmaken van:

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.Op onze website vindt u ook  informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze verwijzerswebsite vindt u ook  informatie over het HIP.

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

 
High Five 

Blog High Five

Blogger Yvonne Balvers
Y. Balvers
29-05-2018

Wie wat mankeert doet even niet mee met het gewone leven. Je kruipt je eigen bed in bij een griep die je voor een week of wat uitschakelt. Bij een gebroken been kom je terecht in een bed in het ziekenhuis en duurt genezing wat langer. Een chronische ziekte geneest echter nooit meer en zorgt ervoor dat je voortaan regelmatig een ziekenhuis bezoekt, even voor controle en af en toe langer voor ingrepen.

Schakelt zo'n chronische aandoening je dan voor altijd uit voor het gewone leven? Ach, het is maar wat je onder dat 'gewone leven' verstaat. Ik heb de chronische aandoening reumatoïde artritis en daarom ben ik een vaste klant van de reumapoli in het Groene Hart Ziekenhuis. Ik heb een man, twee kinderen en ik ben dan wel afgekeurd voor werk maar heb enkele vrijwilligerstaken waarmee ik me maatschappelijk nuttig maak. Ik heb mijn leven ingericht naar wat ik kan en vind dat ik mijn aandoening zo aardig onder controle heb en volop meedoe in de samenleving. Mijn leven, met hulpmiddelen en beperkingen en al is voor mij heel gewoon. Toch word ik soms op onverwachte momenten met mijn chronische ziekte geconfronteerd.

Zo loopt elk jaar op een woensdag in mei de stoet kinderen van de avondvierdaagse bij mijn huis langs. Mijn zonen zijn er te oud voor geworden maar de dochter van een vriendin liep nog wel mee. We hebben de tuinstoelen aan de straat gezet en samen met die vriendin moedigde ik de vierdaagse lopers aan. Ze hadden lekker weer dit jaar.

Veel kinderen deden 'high five' met de kijkers op de route. Ook mijn vriendin hield haar hand omhoog en werd bestookt door voorbijlopende kinderen die haar hand klapten. Of er op 't laatst toch naast sloegen. Ik geef geen 'high five'. Door reuma kan ik mijn pols niet goed draaien, tussen mijn vingerkootjes zit maar weinig kraakbeen meer en mijn handen doen bij onverhoedse bewegingen of onhandige aanrakingen flink zeer. Om nonverbaal aan te geven dat de deelnemers van mij geen high five hoefden te verwachten, zat ik naast mijn vriendin met mijn handen in de mouwen van mijn vest. Af en toe keek er toch een kind verwachtingsvol naar mij, maar dan schudde ik woordeloos nee en liep hij of zij door naar mijn vriendin.

Tot een jongetje voor me kwam staan en vroeg: "High five?!" "Dat doe ik niet", zei ik. "Waarom niet" vroeg hij vasthoudend en wat uitdagend. Ik deed mijn handen uit mijn mouwen en zei "Omdat ik gehandicapte handen heb". Hij schrok zichtbaar en liep verder, zelfs zonder zich bij mijn vriendin naast mij te melden voor wél een high five. En ik voelde me heel even stil en verdrietig door die zo duidelijk uitgesproken mededeling, ondanks al het vrolijke vierdaagse lawaai om mij heen.

Het is natuurlijk maar een heel klein momentje. Maar het drukte me weer even met de neus op het feit dat ik niet helemaal mee kan doen. Zelfs als ik letterlijk, bij die avondvierdaagse, aan de zijlijn zit. Ik reken dat verdrietmoment dat kind niet aan. Doorvragen mag. Dat hij schrok van mijn antwoord, dat mag ook. Ik ben een vaste klant van het Groene Hart Ziekenhuis, ik heb een chronische ziekte die nooit meer overgaat en die invloed heeft op mijn doen en laten. Mijn gewone leven is soms anders dan je verwacht en dat is wennen voor alle partijen. Ik hoop dat dat jongetje op de verdere route weer volop high fives heeft gevraagd en gekregen. Mij weerhoudt het er ieder geval niet van om volgend jaar weer met plezier naar die voorbijlopende kinderen te kijken.

Blogger Yvonne Balvers
Over de auteur
Y. Balvers
Yvonne Balvers woont in Gouda en heeft sinds haar 10 jaar Reumatoïde Artritis. Zij is opgegroeid in Kaatsheuvel, is als socioloog opgeleid in Tilburg en werkzaam geweest aan de Universiteit Leiden als secretaresse van een instituut voor oorlogs-en vredesvraagstukken. Momenteel werkt zij niet vanwege haar aandoening. In 1993 is zij met haar man naar Gouda verhuisd. Yvonne doet vrijwilligerswerk bij de Reumavereniging Gouda, bij Reuma Nederlands en bij Health Base (lid redactieraad bijsluiters). Van 2009-2017 schreef zij een column voor ReumaMagazine. Daarnaast tekent zij graag en zij doet aan keramiek. Omdat zij al op jonge leeftijd reuma kreeg loopt deze ziekte als een rode draad door haar leven en legt het beperkingen op. Niettemin zoekt Yvonne daarbij steeds naar wat wél mogelijk is. Sinds oktober 2017 schrijft Yvonne een maandelijkse blog vanuit haar persoonlijke ervaringen met het Groene Hart Ziekenhuis.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.