Ik wil gebruikmaken van:

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze verwijzerswebsite vindt u ook  informatie over het HIP.

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Background -blue -bow -1056563 

Blog Nazomers recept

Houd de zomer in huis met dit heerlijke recept!

De zomerperiode loopt ten einde, ook al is het nu gelukkig nog heerlijk weer! Bijna iedereen is weer terug van vakantie, de zon laat zich wat minder zien en iedereen is weer aan het werk. Ik - en vele anderen zullen het met mij eens zijn - ben fan van de zomer! Heerlijke lange avonden buiten zitten, lekker eten, frisse drankjes en een zomers muziekje (momenteel Señorita van Shawn Mendes). De zomer heeft veel kleurrijke en smaakvolle seizoensproducten. Met deze producten zijn veel verschillende gezonde recepten te maken. Met dit recept houd je de zomer nog langer in huis. Lekker én gezond!

Gezond? Ja! Veel seizoensproducten zijn namelijk lekkere groenten zoals courgette, doperwten, broccoli etc. Lekker groente eten is belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Het huidige advies is minimaal 250 gram groente per dag. Probeer te variëren in het soort groente dat je eet, elke groente heeft namelijk zijn eigen voedingswaarde en vitaminen en mineralen. Veel mensen eten alleen bij de avondmaaltijd één soort groente. Om makkelijker aan je dagelijkse portie gevarieerde groenten te komen, heb ik tips om ook overdag groente te eten:

-          Serveer elke warme maaltijd een groentesoort, eventueel een tweede voor meer variatie.

-          Eet een schaaltje rauwkost bij de warme maaltijd of lunch.

-          Leg eens een extra plakje tomaat op de boterham met kaas.

-          Als tussendoortje een augurk met evt. rookvlees of ander beleg. Of een stukje komkommer met roomkaas.

-          Maak een lekkere smoothie met extra groente toegevoegd.

-          Kijk naar recepten en voeg extra groente toe.

Zeker in de zomer zijn deze tips handig. De eetlust is dan vaak minder voor de warme maaltijd, dus probeer dan overdag meer groente te eten. Maar ook in de andere seizoenen is het een goed streven om meer groente te eten.

Een lekker zomers gerecht is bijvoorbeeld pasta pesto. Het is een simpel gerecht: wat basilicumblaadjes, pijnboompitjes, olijfolie en een beetje Parmezaanse kaas. Heel lekker om te eten, maar hier haal je niet de geadviseerde hoeveelheid groente per dag mee. Als je kijkt naar onderstaand recept zonder de erwtjes, haal je de juiste hoeveelheid groente per persoon niet, terwijl je met de erwtjes wel 250 gram groente per persoon haalt. Voeg dus zelf extra groente toe aan standaard recepten. Deze truc kan je bij bijna alle gerechten toepassen. Gezond, kleurrijk en ook nog eens lekker!

Vega pasta pesto met een twist, vol groenten!

(Met dank voor de inspiratie: Fleur Pasman van I'm a foodie)

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 320 g volkoren spaghetti of andere volkorenpasta soort (dit voor voldoende vezels, lees hiervoor ook onze blog over vezels!)
  • 1 groene courgette en 1 gele courgette (of 2 groene courgettes)
  • 100 gram champignons (evt. overige groente welke over zijn uit de koelkast)
  • 1 rode ui
  • 400 g verse groene erwten (evt. uit de diepvries als het niet in het seizoen is)
  • 60 g pijnboompitten
  • 100 g rucola
  • Sap van ½ limoen
  • Basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel wat Parmezaanse kaas om het af te maken

Bereiding:

  • Rooster de pijnboompitjes circa 3 minuten
  • Kook de groene erwten gaar volgens de verpakking
  • Giet de erwten af en laat de helft afkoelen in koud water
  • Doe de afgekoelde erwten, de basilicum, 40 gram pijnboompitjes, de knoflook, limoen en olijfolie in een hoge bak. Pureer dit met de staafmixer of in de blender en breng op smaak met zout en peper.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking
  • Snijd de courgettes, de ui en champignons in plakjes en bak deze met wat olijfolie in een grillpan, tot ze van die mooie grillstrepen krijgen aan beide kanten.
  • Giet het water van de pasta af en meng de pesto door de spaghetti in de warme pan
  • Voeg ook de courgette en de overige erwten toe aan de pasta en decoreer het bord pasta met pijnboompitjes en rucola (eventueel een lepeltje Parmezaanse kaas)

Eet smakelijk!

We helpen je graag!

Voor meer informatie en begeleiding op maat kun je een afspraak maken via dieetadvies@ghz.nl of bel (0182) 50 50 05.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.