Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van 'Mijn GHZ vragen' wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over Mijn GHZ vragen. 

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Pompoenen 

Blog: Pompoensoep

V. Van  Oosten Dietiste
V. van Oosten
19-11-2018

Het leuke aan de herfst zijn alle heerlijke herfst-gerechten die weer gegeten kunnen worden. Stoofpeertjes, stampotten, stoofpotjes en niet te vergeten: pompoensoep! Heerlijk op een herfstige dag en vooral fijn als het dan niet zoveel werk kost. Dan kan er natuurlijk gebruik worden gemaakt van een pakje of een zakje, even opwarmen en klaar! Maar zijn deze pakjes wel een gezonde keuze te noemen?

Als voorbeeld de pompoensoep van Unox. De ingrediënten van deze soep zijn:

Groenten 52% (pompoen 31%, wortel 14,3%, ui), water, room 3,1%, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, raapzaadolie, zout, specerijen (knoflook, zwarte peper), rozemarijn.

Gelukkig bevat deze soep redelijk wat groenten, maar slechts 31% pompoen in een pompoensoep? En suiker toegevoegd aan een soep? Het maakt de soep vast lekkerder, maar heel gezond is het niet. En deze soep bevat per 100 ml 0,81 gram zout! Per kom van 250 ml levert deze soep dus iets meer dan 2 gram zout! Dat is al 1/3 van wat wordt aangeraden om maximaal per dag binnen te krijgen. Tikt lekker aan dus.

Dat kan vast beter en ook nog gezonder! Met redelijk dezelfde ingrediënten, maar dan zonder suiker, 275 gram groenten per persoon en door het natriumarme bouillonblokje maar 0,2 gram zout per persoon.

Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan:

Recept pompoensoep

± 4 personen

Ingrediënten:
1 flespompoen van ong. 1 kg (eventueel voorgesneden voor extra gemak)
1 grote ui
1 teen knoflook
1 winterpeen
2 kleine aardappelen
1 natriumarm bouillonblokje
Vloeibare margarine
Eventueel 1 rode peper
Eventueel crème fraîche

Bereidingswijze:

- Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes. Verwijder de uiteindes van de winterpeen en snijd ook deze in stukjes. Schil vervolgens de aardappelen en snijd in vieren.
- Snijd de ui in halve ringen en fruit deze op laag vuur in een klein beetje vloeibare margarine. Als de ui mooi gefruit is, voeg dan de geperste knoflook toe en bak 1 minuutje mee.
- Voeg vervolgens de pompoen, de winterpeen en de aardappelen toe en laat dit op laag vuur ongeveer 4-5 minuten meebakken. Mocht je de soep wat pittiger willen, voeg dan de in kleine stukjes gesneden rode peper toe.
- Voeg 1 liter water en een natriumarm bouillonblokje toe. Laat dit allemaal zo'n 20 minuten koken, tot de groenten goed zacht zijn.
- Pureer alles met een staafmixer tot een goede gladde soep. Eventueel dan nog een beetje crème fraîche erdoor en eet smakelijk!

De voordelen: Ook snel klaar, zonder toegevoegd suiker en andere onnodige toevoegingen, zelfgemaakt en daardoor 10x lekkerder!

En heb je te veel gemaakt, vries het gewoon in. Dan heb je volgende keer ook weer een lekker zelfgemaakt soepje.

Veel succes!

V. Van  Oosten Dietiste
Over de auteur
V. van Oosten
Vera van Oosten werkt sinds december 2015 als dietist in het GHZ. Zij werkt zowel klinisch als poliklinisch in het Groene Hart Ziekenhuis en vooral die afwisseling is wat haar werk zo leuk maakt. Hierdoor is er veel wisseling in ziektebeelden en dit maakt dat geen dag hetzelfde is.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.