Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van 'Mijn GHZ vragen' wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over Mijn GHZ vragen. 

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Salade Ei Ham Komkommer Restjes Opmaken 

Blog Restjes eten

N. Hartman -Heijdra Dietiste
N. Hartman-Heijdra
01-06-2018

Vorige week vroeg mijn zoontje Marijn van 7 jaar, 'Mam, waarom moeten we eigenlijk eten?'. Tja wat voor kort en begrijpelijk antwoord geef je dan aan een 7-jarige? Ik antwoordde: "Als we niet eten worden we heel mager, net als de kindjes in Afrika, en als je te mager wordt, ga je dood."

Marijn vroeg: ja maar wat eten die kindjes dan?
Ik: rijst
Marijn: waarom rijst?
Ik: omdat ze dat zelf verbouwen in het land waar ze wonen en nauwelijks ander eten voor handen hebben.
Marijn: Oh…..

Marijn was blijkbaar tevreden met mijn antwoord, want hij ging vervolgens lekker spelen.

Bij mij maalde dit onderwerp nog verder door in mijn hoofd en ik bedacht me wat een overschot aan eten wij hebben. Kijk maar eens in de supermarkt waar wekelijks weer karren vol met boodschappen worden gehaald. Bovendien is de afgelopen jaren het concept ontstaan dat je in restaurant voor een vast bedrag onbeperkt kunt eten. Hierbij komt het regelmatig voor dat er meer wordt opgeschept dan er wordt opgegeten wat tot veel verspilling leidt.

Ik heb persoonlijk veel moeite met eten weggooien. Maar ook ik maak de fout om geregeld teveel rijst of pasta te koken of van een gerecht teveel te maken zodat het overblijft. Herkent u dit? Of heeft u moeite met eten weggooien?

Hierbij een aantal tips:

- Teveel rijst of pasta gekookt? gebruik het de volgende dag of vries het in voor een andere keer.
- Dit geldt natuurlijk ook voor gerechten waarvan je teveel hebt gemaakt, invriezen is prima en scheelt een volgende keer weer tijd met koken!
- Ligt het fruit u aan het einde van de week vaak nog aan te kijken op de schaal? Of ontstaan er soms al bruine plekjes op? Zorg nadat u het fruit gekocht heeft dat het goed droog is voordat het de schaal op gaat en tegen elkaar aan ligt, dat voorkomt sneller bederven. En maak er bij teveel een lekkere smoothie van. Voeg er desnoods melk of yoghurt aan toe en u heeft een heerlijke ontbijtshake! Of heeft u schoolgaande kinderen? Maak er leuke spiesjes van en deel ze onverwacht uit op school, een gezonde traktatie als verrassing voor iedereen!
- Teveel vleeswaren ingekocht? De meeste vleeswaren kun je prima invriezen (doe dit maximaal 3 maanden) of snijd het in stukjes en verwerk het door een salade of bak het met wat groenten en maak er een omelet van, ook prima als avondmaaltijd!
- Stokbrood over? U kunt dit insmeren met (olijf)olie (en knoflook) en vervolgens 5-6 minuten in een oven van 200 graden zetten. Dan heb je heerlijke toast die je wel een aantal dagen luchtdicht in een doosje kunt bewaren. Of roosteren en er paneermeel van maken is ook een oplossing.
- Nog melk over? Bak er pannenkoeken van, deze zijn ook prima in te vriezen. Of meng het met (bevroren) banaan, wat frambozen en evt wat vanille-aroma en maak er ijsjes van door ze in te vriezen.

Veel succes met de restjes opmaken! 

N. Hartman -Heijdra Dietiste
Over de auteur
N. Hartman-Heijdra
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.