Ik wil gebruikmaken van:

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.Op onze website vindt u ook  informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze verwijzerswebsite vindt u ook  informatie over het HIP.

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

 
Samen Beslissen 

Blog Samen beslissen

Blogger Yvonne Balvers
Y. Balvers
07-10-2019

Het GHZ stuurde me laatst een enquête over 'samen beslissen'. Als deelnemer aan het cliëntenpanel mocht ik mijn mening geven over of en hoe je samen met je arts je behandeling bepaalt. Ik ben ook vrijwilliger bij de GAB, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking. Hier zijn we bezig met de begrippen 'zelfbeschikking' en 'meedoen aan de samenleving'. Hoe je het ook noemt, er zitten volop haken en ogen aan deze idealen over het bepalen van de koers van je leven als je iets mankeert.

In mijn lange carrière als patiënt is er al volop fout gegaan bij beslissingen over mijn behandeling. Zo ben ik als kind pakweg 45 jaar geleden geopereerd aan mijn handen zonder dat ik of zelfs mijn ouders daarvan vooraf op de hoogte waren gesteld. Andere tijden, inderdaad. Een meer recent voorbeeld: Ik gebruikte medicijnen waar ik voor mij onacceptabele bijwerkingen van had. Mijn arts in het universitaire ziekenhuis was het daar niet mee eens. De pillen werkten goed tegen mijn aandoening en ik mocht daarom niet ophouden met slikken. Ik zat met een mond vol tanden, had geen verweer, voelde me heel klein en overdonderd door de preek die ik kreeg over alle gevaren van ophouden met mijn medicatie. Ik bleef dus mijn pillen slikken maar kreeg er steeds meer weerstand tegen en sloeg er van balorigheid wel eens eentje over. Ik was blij dat ik op het volgende consult een andere arts kreeg. Die nam mijn ervaringen wel serieus en luisterde. Zij vond een prima alternatief. Waar ik ook bijwerkingen van had maar die vond ik draaglijk.

Het actief meedoen met je behandeling is soms ook een lastige kwestie. Alleen al het op tijd innemen van je dagelijkse medicatie schiet er soms bij in. Laat staan als het ingewikkelder zaken betreft. Bij mijn aandoening is blijven bewegen cruciaal. Ik heb daarom een paar jaar op een zwemclub gezeten en dat was heel goed voor me. Maar ik heb eigenlijk een hekel aan al dat water, ik ging er elke week met tegenzin heen. Toen ik me uiteindelijk toch afmeldde voelde dat een paar weken heel lekker, als spijbelen. Maar ik merkte dat mijn lijf steeds stijver werd. Daarom ben ik al een tijdje thuis bezig met oefeningen, in overleg met een fysiotherapeut. Ik vergeet steeds vaker er tijd voor te maken. Ik ga toch weer eens op zoek naar een beweeggroepje. Maar dan zonder water.

De zorgverlener heeft kennis die ik als patiënt niet heb. Maar ik weet hoe ik wil dat mijn leven eruitziet en wat ik aankan. Als patiënt zal ik van me moeten laten horen als ik het ergens niet mee eens ben en zal ik zelf ook tijd en moeite moeten steken in mijn behandeling. Maar ja, als je gezondheid slecht is, als je in de spreekkamer zit van je arts of van een andere zorgverlener, je hebt pijn en je voelt je beroerd en moe, dan ben je erg kwetsbaar en niet zo sterk en actief. Een genuanceerde mening vormen over wat voor behandeling je wilt, schiet er zo soms bij in. En zelf energie steken in die behandeling ook. Dan heb je toch iemand nodig die je de gelegenheid geeft om sterk genoeg te kunnen zijn om zelf te beslissen en je stimuleert om te doen wat nodig is. Het blijft opletten en luisteren aan beide kanten van de tafel in die spreekkamer in het ziekenhuis.

Als vrijwilliger van de GAB werk ik mee aan de organisatie van het evenement "Gouda, niks mis mee" op zaterdag 12 oktober. Veel ondernemers in de Goudse binnenstad doen eraan mee. Gezamenlijk maken we op een vrolijke manier zichtbaar hoe mensen met een fysieke beperking midden in de samenleving staan. Er zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur tal van activiteiten zoals een informatiemarkt, rolstoeldansen en -stunten, er zijn lezingen en cabaretier Vincent Bijlo treedt op diverse plekken op.

Voor meer informatie zie de pers of gabgouda.nl.

Blogger Yvonne Balvers
Over de auteur
Y. Balvers
Yvonne Balvers woont in Gouda en heeft sinds haar 10 jaar Reumatoïde Artritis. Zij is opgegroeid in Kaatsheuvel, is als socioloog opgeleid in Tilburg en werkzaam geweest aan de Universiteit Leiden als secretaresse van een instituut voor oorlogs-en vredesvraagstukken. Momenteel werkt zij niet vanwege haar aandoening. In 1993 is zij met haar man naar Gouda verhuisd. Yvonne doet vrijwilligerswerk bij de Reumavereniging Gouda, bij Reuma Nederlands en bij Health Base (lid redactieraad bijsluiters). Van 2009-2017 schreef zij een column voor ReumaMagazine. Daarnaast tekent zij graag en zij doet aan keramiek. Omdat zij al op jonge leeftijd reuma kreeg loopt deze ziekte als een rode draad door haar leven en legt het beperkingen op. Niettemin zoekt Yvonne daarbij steeds naar wat wél mogelijk is. Sinds oktober 2017 schrijft Yvonne een maandelijkse blog vanuit haar persoonlijke ervaringen met het Groene Hart Ziekenhuis.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.