Ik wil gebruikmaken van:

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze verwijzerswebsite vindt u ook  informatie over het HIP.

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Top -view -photo -of -food -dessert -1099680 

Blog Superfood

M. Mahieu -Niggebrugge  Dietiste
M. Mahieu-Niggebrugge
06-11-2019

Zijn superfoods nu echt zo "supergoed" of toch "superslecht"?

Is de rage van superfoods op zijn retour? Zoals dat vaak gaat met hypes, waren bij de lancering van superfoods een heleboel mensen wild enthousiast. Wil je gezond eten? Neem superfoods! Massa's mensen zweerden bij goj bessen, chiazaad en tarwegras om hun gezondheid te verbeteren. Ook ik zag in de schappen bij de supermarkt het assortiment toenemen. Ik begrijp de populariteit ook wel, want wie wil er nou niet minder stress, meer energie en mooier haar en huid. Maar zijn deze superfoods wel echt gezond?

Wat zijn superfoods?

Toen ik ooit begon aan mijn opleiding Voeding en Dietetiek (en geloof mij dat is al heel wat jaar geleden…) hadden we nog nooit van superfoods gehoord. Maar de laatste jaren kregen wij als diëtisten er veel vragen over. Maar wat zijn superfoods nu eigenlijk?
Op de website van het voedingscentrum is het volgende te lezen: "Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Aan superfoods worden positieve eigenschappen toegeschreven. Ze zouden het libido verhogen, hart- en vaatziekten voorkomen, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen".
De term superfoods mag door iedereen worden gebruikt en is niet wettelijk omschreven. Zo worden gojbessen, cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten onder de noemer van superfood verkocht. Ook zijn er 'gewone' voedingsmiddelen die als superfood worden aangemerkt. Dit zijn bijvoorbeeld; rode druiven, knoflook, tomaten, vette vis, pure chocolade etc.

Hebben superfoods effect op de gezondheid?

De vitamines, mineralen en antioxidanten die in superfoods voorkomen, komen echter ook voor in gewone voedingsmiddelen. Het etiket op een superfood wekt echter de indruk dat het eten van deze soorten gezonder is dan het eten van andere soorten. Veel eten van bijvoorbeeld een bepaald soort fruit of groente, betekent over het algemeen dat van andere fruitsoorten minder wordt gegeten. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat het eten van één bepaald soort fruit of groente voordelen voor de gezondheid oplevert. Ook is er niet één bepaalde groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten fruit en groenten eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen uit groente en fruit binnen te krijgen.

Superfood ook ongezond?

Sommige producten met het label superfood bevatten naast gezonde voedingsstoffen ook voedingsstoffen die minder goed zijn voor de gezondheid. Zo zijn er aanwijzingen dat bepaalde stoffen in cacao een gunstig effect hebben op de bloedvaten. Maar in chocolade zit ook veel verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. Chocolade bevat bovendien veel calorieën. Daarnaast kan het voorkomen dat bij een teveel aan bepaalde superfoods klachten ontstaan. Bijvoorbeeld van gojbessen is bekend dat de inname van grote hoeveelheden klachten als misselijkheid en overgeven kan veroorzaken. Ook zijn er enkele gevallen bekend van allergische reacties na het eten van gojbessen bij mensen die al een voedselallergie hadden. Ben je zwanger, eet dan uit voorzorg geen gojbessen.

Conclusie

Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Het gaat om maat houden. Extreem gezond is niet gezond. Gezonde voeding ligt in het midden, niet in uitersten. Weten of uw voeding gezond is? Maak dan een afspraak bij ons op de poli. Wij diëtisten kunnen door rages heenprikken.

Dieetadvies@ghz.nl of bel 0182-505005

Miranda Mahieu, diëtist

M. Mahieu -Niggebrugge  Dietiste
Over de auteur
M. Mahieu-Niggebrugge
Miranda Mahieu-Niggebrugge werkt sinds januari 1998 in het GHZ. Haar specialisaties zijn nefrologie (predialyse, dialyse, peritoneaaldialyse, nacht- en thuisdialyse), afdeling geriatrie, longafdeling en de interne afdeling. Zij vindt het interessant om samen met de patiënt tot een dieetadvies te komen wat past binnen de wensen en eetgewoonten van de patiënt en de eisen die het dieetadvies stelt. Sinds juni 2015 is Miranda ook werkzaam als sportdiëtist in het GHZ.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.