Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van 'Mijn GHZ vragen' wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over Mijn GHZ vragen. 

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Abrikozen 

Blog Voeding bij kanker

M. Scholten -Koers
M. Scholten-Koers
31-01-2017

Op 4 februari is het wereldkankerdag. Op deze dag wordt er in de hele wereld stil gestaan bij kanker. Een op de drie mensen krijgt in zijn leven op een of andere manier te maken met kanker. In mijn werk maak ik van dichtbij mee hoe ingrijpend deze ziekte is. Ingrijpend voor de patiënt maar ook voor zijn omgeving.

Als diëtist kan ik om diverse redenen betrokken raken bij patiënten met kanker. Aan de ene kant door (het risico) op ondervoeding. Door deze ziekte kunnen patiënten hun eetlust verliezen, bijwerkingen krijgen van hun behandeling die van invloed zijn op het eten of er kan sprake zijn van een verhoogde behoefte aan voeding. Anderzijds kan het ook zijn dat er juist sprake is van ongewenste gewichtstoename door de ziekte, de behandeling of veranderde leefstijl. Ook kunnen er vragen zijn over voeding bij kanker of voeding ter preventie van kanker.

De afgelopen jaren is het internet niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ook ik maak van deze informatiebron graag gebruik. Wat soms lastig te beoordelen is, is of de informatie op internet altijd zo betrouwbaar is. Regelmatig kom ik op mijn vakgebied allerlei fabels tegen die rondgaan op internet of ik hoor ze als ik in gesprek ben met een patiënt. Bijvoorbeeld: is wiet effectief tegen kanker of helpen abrikozenpitten?

Kanker brengt onzekerheid met zich mee. Deze onzekerheid kan versterkt worden door de verhalen die patiënten horen van bekenden of die ze horen in de media of lezen op internet. Door deze onzekerheid gaan patiënten en hun omgeving vaak op zoek naar antwoorden op hun vragen.

Het lastige is dat iedereen zich voedingsdeskundig mag noemen, dit is geen beschermde titel. Helaas blijven er hierdoor veel fabels circuleren.

Binnen Groene Hart Dieetadvies zijn er gespecialiseerde diëtisten die zich bezig houden met het onderwerp voeding bij kanker. Bij ons kunnen patiënten terecht voor een betrouwbaar antwoord op vragen rondom dit onderwerp. Patiënten die niet uit de buurt komen kunnen terecht op de website www.verwijsgidskanker.nl. Op deze site staan allerlei zorgverleners die hulp kunnen bieden aan patiënten met kanker, waaronder diëtisten.

Patiënten en hun omgeving staan er niet alleen voor, op het gebied van voeding staan de diëtisten van Groene Hart Dieetadvies voor u klaar! U bent welkom bij de diëtist voor advies. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer: 0182-505005 of mailen naar dieetadvies@ghz.nl

Maureen Scholten-Koers

M. Scholten -Koers
Over de auteur
M. Scholten-Koers
Maureen Scholten-Koers werkt sinds 2001 met veel plezier op de afdeling Diëtetiek. Het geeft haar erg veel voldoening om patiënten die tegen een ziekte strijden te helpen om mede met voeding in een goede conditie te blijven of te komen. Daarnaast zit Maureen in de ziekenhuisbrede werkgroep Ondervoeding. Deze werkgroep is opgericht om ziektegerelateerde ondervoeding vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.