Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Salade 

Blog Voeding en oncologie

A. Schouten -de Veer Dietiste
A. Schouten-de Veer
14-06-2019

Een inkijkje in mijn werk

Sinds de start van mijn werkende leven, werk ik als diëtist met specialisatie oncologie. Wat is er veel veranderd in die jaren (17 jaren om precies te zijn), qua behandelingen en ook qua voeding. Wat moet dat ook voor mijn patiënt moeilijk zijn, daar nog overzicht in hebben.

Mijn ervaring is dat een groep patiënten na hun diagnose, voeding aangrijpen om zelf iets te kunnen doen, ergens invloed op te hebben, binnen het oerwoud van de (startende) behandeling. Echter op voedingsgebied wordt zoveel gezegd en geschreven. Wat is  'waar'? En wat als een patiënt gelooft in iets, wat in mijn ogen niet 'waar' is of nog niet goed onderzocht?

Hoe ga ik zo'n gesprek in?

Wat ik allereerst probeer, is dat de patiënt zich gehoord voelt in zijn/haar opvattingen, beweegredenen en veranderingen. Soms hebben patiënten zo diep uitgeplozen wat ze willen met voeding, dat ze meer weten dan ik.

Meestal word ik ingeschakeld voor het verbeteren en behouden van de voedingstoestand van de patiënt. Dat blijft voorop staan en bij alles wat we bespreken, maak ik de afweging: wat doet het met de voedingstoestand. Een slechte voedingstoestand heeft direct invloed op de behandeling en ook op de overleving.

Heeft een patiënt meer behoefte aan antwoorden op specifieke voedingsvragen, dan gebruik ik altijd www.voedingenkankerinfo.nl Hierop staan de meest actuele antwoorden uit wetenschappelijk onderzoek, voor zo ver bekend.

Deze dingen vraag ik uit, ik doe een handknijpmeting om kracht te bepalen en neemt dit mee met het bepalen van de huidige voedingstoestand. Samen komen we er bijna altijd uit hoe dan de behandeling met voeding in te zetten.

Dit blijft de heerlijke uitdaging van mijn vak!

A. Schouten -de Veer Dietiste
Over de auteur
A. Schouten-de Veer
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.