Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van 'Mijn GHZ vragen' wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over Mijn GHZ vragen. 

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Salade Op Een Bord 

Blog Zomerse recepten

R. Van Den Akker Dietiste
R. van den Akker
05-07-2017

We kunnen nu echt officieel zeggen dat het weer zomer is. Dat betekent hopelijk lange, warme stranddagen, picknicken in het park of gezellig BBQ-en in de tuin. Toch vinden veel mensen het in de zomer lastig om te bepalen wat ze moeten eten. Door de warmte verandert de eetlust van de meeste mensen toch een beetje en is er meer behoefte aan een lichte maaltijd. Daarom delen wij graag wat zomerse recepten met u.

Gevulde avocado of tomaat

Ingrediënten: 1 eetrijpe avocado (= voor 2 personen), 100-125 gram Hollandse garnalen of rivierkreeftjes, 1 theelepel mayonaise, 1 theelepel ketchup of ½ theelepel tomatenpuree, snufje Cayennepeper 1 rijpere vleestomaat (= voor 1 persoon), 75 gram gerookte kipblokjes, 1 bosui, 1 theelepel mayonaise, ½ theelepel kerriepoeder, snufje zwarte peper

Bereiding gevulde avocado

  • Verwijder het steeltje van de avocado
  • Snij de avocado in het midden rond zo dat je twee helften krijgt
  • Verwijder de pit
  • Snij met het mes reepjes in de lengte en vervolgens in de breedte zo dat je blokjes ziet. Doe dit bij beiden helften
  • Lepel de helften leeg en doe dit in een bakje
  • Bewaar de schil leeg gelepelde avocado helften voor straks
  • Schep de garnalen of rivierkreeftjes door de avocado
  • Voeg aan het avocado/garnalen mengsel de mayonaise, ketchup en het snufje cayennepeper
  • Meng dit goed en verdeel het mengsel over de twee lege avocado helften. Maak het af met wat peper of fijn gesneden bieslook

Bereiding gevulde vleestomaat

  • Snij het kapje van de vleestomaat
  • Hol de vleestomaat uit (haal met name het natte deel van de tomaat eruit)
  • Snij de bosui heel fijn
  • Doe de bosui en de gerookte kipreepjes in een bakje
  • Voeg daaraan de mayonaise, kerriepoeder en zwarte peper toe
  • Meng het geheel goed en vul hiermee de tomaat
  • Maak het af met een takje peterselie en eventueel wat peper uit de pepermolen

*lekker als voorgerecht *maar ook te gebruiken als hoofdgerecht met vers gekookte krieltjes in schil en een groene salade

Italiaanse kipfilet pakketjes

Ingrediënten (per persoon) 100 gram Kipfilet a la minuut, 1 eetlepel pesto, 2 gedroogde tomaten per kipfilet, 3 olijven per kipfilet, 20 gram mozzarella, snuf zwarte peper, klein scheutje olijfolie, tandstokers of cocktailprikkers

Bereiding italiaanse kipfilet pakketjes

  • Leg de kipfilet a la minuut plat neer
  • Verdeel de pesto over de rauwe kipfilet en smeer dit uit
  • Leg een plak mozzarella op de kipfilet
  • Snij de gedroogde  tomaten en olijven grof klein en verdeel dit over de kipfilet
  • Voeg wat peper toe naar smaak
  • Rol de kipfilet op en pin hem dicht met de tandenstokers tot een gesloten pakketje
  • Bak de kipfilet in een klein scheutje olijfolie aan alle kanten mooi goudbruin op gematigd vuur

*Lekker met bijvoorbeeld groene asperges uit de wok en een gepofte aardappel.

Goed gevulde geitenkaassalade met volkoren stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter

Ingrediënten: +/- 125 gram brokkelende geitenkaas, 200 gram jonge bladsla, 50 gram aardbeien, 50 gram frambozen, 90 gram rijpe avocado, 1 halve komkommer, 10 Cherrytomaatjes, pluk alfalfa, 50 gram groene asperges, extra vergine olijfolie, balsamico-azijn of framboosazijn, zwarte peper uit de pepermolen

Bereiding gevulde geitenkaassalade

  • Neem een grote mooi schaal en verdeel daar de sla in
  • Haal de uiteindes van de groene asperges en kook deze kort tot ze beetgaar zijn. Laat deze dan schrikken in koud water en verder afkoelen op een theedoek
  • Snij de tomaat en komkommer in partjes en verdeel dit over de sla
  • Snij dunne plakken van de avocado en verdeel ook deze over de sla
  • Ook de alfalfa over de salade verdelen 
  • Snij de aardbeien door de helft en verdeel ook deze samen met de frambozen over de salade
  • Brokkel vervolgens de geitenkaas over de sla 
  • En leg als laatste decoratief de groene asperges op de schaal
  • Besprenkel de salade met olijfolie en de azijn naar keuze
  • Nog even met de pepermolen over de salade om het af te maken

Ingrediënten kruidenboter: Handje verse peterselie, handje verse bieslook, klein sjalotje, 1 teentje knoflook, 125 gram roomboter, zwarte peper uit de pepermolen, snufje zout  volkorenstokbrood

Bereiding kruidenboter

  • Laat de boter op kamer temperatuur komen
  • Snij de bieslook en peterselie fijn en doe dit bij de boter
  • Snij het sjalotje fijn
  • Pers de teen knoflook en doe ook de ui en knoflook bij de boter
  • Voeg peper en wat zout toe naar smaak
  • Meng en prak alles goed door elkaar met een vork en doe het in een bakje
  • Laat het opnieuw een beetje opstijven in de koelkast voor gebruik
  • Bak het volkorenstokbrood af

 Huisgemaakt sorbetijs

Ingrediënten: 2 overrijpe bananen, doosje bevroren fruit naar keuze bijvoorbeeld mango

Bereiding sorbetijs

  • Snij de overrijpe banaan in stukjes en vries deze in 
  • Haal later de bevroren banaan uit de vriezer en doe deze in de keukenmachine
  • Voeg er een doosje bevroren fruit aan toe
  • Zet de machine aan tot het bevroren fruit fijn gemalen is tot ijs
  • Schep het terug in een bakje en zet het nog een uurtje in de vriezer
  • Nu kun je er bolletjes van scheppen

Afspraak maken

Het Groene Hart Dieetadvies team wenst u een prettige zomer toe! Wilt u een afspraak bij de diëtist, bel ons afsprakenbureau 0182-505005 of mail naar dieetadvies@ghz.nl 

R. Van Den Akker Dietiste
Over de auteur
R. van den Akker
Renée van den Akker is sinds oktober 2014 werkzaam als diëtist in het Groene Hart Ziekenhuis en heeft hiervoor de opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd aan de Haagse Hoge School. Zij werkt met veel plezier zowel klinisch als poliklinisch in het Groene Hart Ziekenhuis. Als Bourgondisch mens staat hierbij lekker eten en smaak centraal, dat leest u ook in haar blogs.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.