Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van onze sollicitatiewebsite wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar de sollicitatie-omgeving te gaan. Op onze werkenbijghz.nl website vindt u ook informatie over de sollicitatieprocedure bij het GHZ. 

Zoutvaatje 

Blog Zoutvaatje

V. Van  Oosten Dietiste
V. van Oosten
04-11-2016

Zout, we gebruiken het allemaal. Over een eitje, een zak patat, een lekkere zoute haring, sojasaus, maar soms ook bij het koken van aardappelen en groente.  Maar kan al dat zout wel? Graag leg ik jullie wat uit over zout.

Zout is opgebouwd uit natrium en chloride. Vooral het mineraal natrium is belangrijk. Het speelt een belangrijke rol bij het regelen van de vochtbalans en het functioneren van de spier- en zenuwcellen, mits het niet te veel voorkomt. Want te veel van dit mineraal kan juist leiden tot een te hoge bloeddruk, vervolgens een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierziekten. En te veel komt zeker voor! Meer dan 85% van de bevolking consumeert meer zout (en dus natrium) dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag. Volwassenen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.

Vaak hoor ik mensen zeggen: "maar ik gebruik helemaal geen zout". Geen zout gebruiken is onmogelijk, omdat het al veel zit toegevoegd in onze dagelijkse voeding. 80% van het zout komt uit bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, kaas en vleesproducten (de belangrijkste bronnen van zout in Nederland). De andere 20% voeg je dus zelf toe, zoals aan de warme maaltijd, zowel tijdens de bereiding als aan tafel. Om de vergelijking te maken: 4 boterhammen levert al 1,6 gram. Beleg deze met 2 plakjes kaas, 2x vleeswaar en je kan er nog 1,5 gram bij optellen. Die maaltijd levert dus al 3,1 gram.

Zoutgebruik bij de warme maaltijd is al snel een gewoonte. Probeer het ook eens zonder. Het is wel even doorzetten, want je smaakpapillen moeten 8-12 weken wennen aan minder zout. Maar als je eenmaal gewend bent, proef je ineens ook veel meer andere smaken!

Wist je dat?:

  • Er zit veel zout in kant-en-klaar producten. Wist je dat een pizza gemiddeld al 6 gram zout levert?
  • Wist je dat aan bewerkt vlees vaak zout aan wordt toegevoegd? Kies liever zoveel mogelijk onbewerkt vlees en breng het eventueel zelf op smaak met kruiden.
  • Wist je dat zure haring bijna net zoveel zout bevat als zoute haring. Een zoute haring namelijk levert 2 gram zout per stuk en een zure 1,5 gram per stuk.
  • Wist je dat aan groenten in pot of blik door de fabrikant vaak zout wordt toegevoegd?
  • Als iedereen in Nederland 3 gram zout minder zou eten, er jaarlijks 1.500 mensen minder zouden overlijden aan hart- en vaatziekten.
  • Er vaak gezegd wordt dat er alternatieven zijn voor zout, zoals Himalayazout, zeezout en Keltisch zout, maar deze zijn net zo schadelijk. Vaak lijken ze gezonder, maar dat zijn ze niet want het bevat evenveel natrium als gewoon zout. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt.

Wil jij berekenen hoeveel zout jij binnenkrijgt? Dit kan je heel goed berekenen door de zoutmeter van de Nierstichting. Ben jij je bewust van de hoeveelheid zout dat jij binnenkrijgt? En wil je tips om minder zout te gebruiken?

Afspraak maken diëtist

Wilt u hier meer informatie over? Maak dan een afspraak via dieetadvies@ghz.nl of bel (0182) 50 50 05. 

V. Van  Oosten Dietiste
Over de auteur
V. van Oosten
Vera van Oosten werkt sinds december 2015 als dietist in het GHZ. Zij werkt zowel klinisch als poliklinisch in het Groene Hart Ziekenhuis en vooral die afwisseling is wat haar werk zo leuk maakt. Hierdoor is er veel wisseling in ziektebeelden en dit maakt dat geen dag hetzelfde is.
Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies,  klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.