Seksuele problemen
Omdat men vaak niet gewend is om over seksualiteit te praten, kunnen mensen met seksuele problemen zich vaak eenzaam voelen of abnormaal. Sommige mensen hebben hierdoor moeite met het aangaan van relaties. Anderen die al een relatie hebben, kunnen door seksuele problemen van elkaar vervreemden. Voor velen is het moeilijk om dergelijke problemen met vrienden en kennissen te bespreken. Daarom kan het prettig zijn om hierover met een seksuoloog te praten.
De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Gynaecologie op locatie Gouda op: woensdag 09.30 - 16.00 uur.
Klachten
Klachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:
- Pijn bij het vrijen
- Vaginisme
- Erectieproblemen
- Geen zin (meer) hebben in seks
- Orgasmestoornissen, zoals vroegtijdige zaadlozing
- Afkeer hebben van seks
- Overmatig seksueel verlangen
- Kinderwens en daardoor het gevoel hebben 'gedwongen' seks te moeten hebben
Deze klachten komen soms pas aan de orde wanneer iemand de huisarts, gynaecoloog of uroloog bezoekt en wanneer deze arts hen aanraadt een afspraak met de poli Seksuologie te maken. Soms besluiten mensen zelf dat ze hun probleem niet langer aanvaardbaar vinden. Daarnaast begeleiden seksuologen mensen met seksuele problemen die zijn ontstaan door (chronische) ziekte, handicaps of operaties.
Behandeling
Bij een seksuologische behandeling valt te denken aan onder meer:
- Behandeling met (een combinatie van) medicijnen
- Het voorschrijven van lichamelijke en cognitieve (gericht op concentratie bijvoorbeeld) oefeningen
- Het begeleiden bij angsten, twijfels, relatieperikelen
- Het geven van voorlichting
Zowel de medische als de psychologische kant wordt dus bekeken. Soms is een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een haptonoom of een bekkenfysiotherapeut nodig.
Vergoeding
Seksuologische consulten worden momenteel niet meer vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars wordt seksuologische hulpverlening wel vergoed in de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt. U ontvangt van ons ziekenhuis een factuur, deze kunt u daarna bij de zorgverzekeraar declareren.
Een consult van 45-60 minuten is 90 euro. Een kort consult (30 minuten) is 50 euro.