Ik wil gebruikmaken van:

Om van het Huisartsen Informatie Portaal gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook  informatie over het HIP.

Om van het GHZNetwerk gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen.
Op onze website vindt u ook informatie over inloggen op het GHZNetwerk.

Om van Babybeeld gebruik te kunnen maken, wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan.
Op onze website vindt u ook informatie over Babybeeld

Om gebruik te maken van 'Mijn GHZ vragen' wordt u naar een andere omgeving doorverwezen; klik op inloggen om direct naar deze omgeving te gaan. Op onze website vindt u ook informatie over Mijn GHZ vragen. 

Drinkvoeding en de diëtist. Een ervaringsverhaal.

A Schouten DietisteElke dag adviseer ik als diëtist het gebruik van medische drinkvoeding aan mijn patiënten. Patiënten met ondervoeding of patiënten waar ondervoeding dreigt. Dit kan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld door smaakverlies of smaakveranderingen met daarbij verminderde voedingsinname, door verhoogde verliezen bijvoorbeeld bij diarree, door een verhoogde behoefte bij onder andere sommige typen kanker of darmziekten, door onvoldoende vermogen om voldoende voedingsinname te hebben bij bijvoorbeeld een kaakoperatie (vloeibare voeding) of een passageprobleem.

Er zijn patiënten die met gemak 3 flesjes drinken, maar er zijn ook patiënten waarbij het drinken van de drinkvoeding moeizamer gaat. Dit kan doordat het zwaar valt, de smaak tegenvalt, het vergeten wordt of het drinken van drinkvoeding ten koste gaat van het eten van de normale maaltijden. De drinkvoeding adviseer ik omdat mensen dan hun energie- en eiwitbehoefte kunnen behalen en zo min mogelijk inleveren aan conditie. Ik weet dat mensen het soms lastig vinden om te drinken, ik weet dat het zwaar is, ik weet dat het soms slijmvorming geeft, ik weet dat patiënten dit tegen me zeggen en samen zoeken we naar oplossingen. Maar ik weet niet hoe het echt voelt om drinkvoeding te gebruiken, dag in dag uit. Tot nu.

Mijn KNO-arts adviseerde me om mijn amandelen te laten verwijderen om zo van mijn chronische keelontstekingen af te komen. Een vervelende operatie op oudere leeftijd, zo gaf hij aan. Je voelt je een dag of 10 ellendig door pijn en niet kunnen eten. "Oh", gaf ik aan bij hem, "ik ben diëtist en dat kan ik oplossen hoor". Dat gaan we aanpakken dacht ik. Gewoon 3 flesjes en 3 vloeibare maaltijden per dag. Even doorzetten en dan komt het echt goed. "Geen enkel probleem, plan de operatie maar" zei ik tegen hem. Ook tegen mijn collega-diëtisten zei ik vol vertrouwen dat het echt goed ging komen, ze verzamelden allemaal flesjes voor me. Met een grote tas ging ik naar huis, helemaal klaar voor de operatie.

En dan is het zover. Na de operatie, de eerste dag, gunde ik mezelf nog respijt, ik mocht het nog op waterijsjes doen. De tweede dag was ik behoorlijk misselijk, dus hoefde ik ook nog geen drinkvoeding van mezelf. Op dag 3 gaf mijn man aan dat het wellicht tijd werd toch wat meer te gebruiken dan 2 waterijsjes en een half schaaltje yoghurt. Aan het einde van de dag, voor het slapen gaan, zette ik dapper een flesje neer. De smaak die mijn man voor me uitkoos wilde ik niet, ik koos een geconcentreerde vorm. Heel langzaam en voorzichtig nam ik een slokje. Poeh, best een beetje slijmerig in mijn mond en keel. Weer even wachten. Nog een slokje. Ai het gaat niet makkelijk. Uiteindelijk kost het me 1.5 uur en heb ik 60 ml gedronken. Een rotgevoel in mijn keel van het plakkerige slijm. Wel gaf het me een gevoel dat ik wat binnenkreeg, voeding dus. Toch wel een goed plan om morgen weer te doen.

De volgende dag verloopt niet beter, het lukt me net om een slok meer te nemen dan de vorige dag. Het is simpelweg niet lekker, je kunt het niet fijn doordrinken en het veroorzaakt slijm. Op de 5e dag na de operatie heb ik zo'n trek dat ik mezelf dwing een heel flesje leeg te maken. Yoghurtstyle want dat zou beter zijn tegen het slijmerige gevoel. Dit vertel ik mijn  patiënten immers ook. Het gaat. Het kost moeite. Het lukt en het geeft ook een verzadigend gevoel in mijn maag. Wel is het nog steeds een beetje slijmerig in mijn keel, een slokje zuur sap erna durf ik niet. Daarna heb ik geen zin meer om mezelf er toe te zetten en laat ik het zitten. Ik voel me gammel en hongerig, maar drinkvoeding: nee laat maar even. Score in totaal 2 flesjes op 3 dagen dus terwijl ik er 30 van plan was.

Oorzaken en oplossingen

Ik ben niet echt ziek en weet dat het binnen 2 weken beter gaat. Dat maakt vast uit in de motivatie. Mijn patiënten zijn wel echt ziek. Ik verwacht dat ik hen dus beter kan motiveren tot het doorzetten van het drinken van de drinkvoeding.
Slijmvorming is vervelend. Met een zure drinkvoeding gaat dit beter. Ook een slokje van een zuur drankje als bv vruchtensap kan werken. Dit was echter bij mij pijnlijk, maar wanneer mijn patiënt niks in zijn/haar keel heeft, zou dit goed kunnen werken.
Vol gevoel. Dit ervaarde ik als prettig, dus bij mijn patiënten die aangewezen zijn op een vloeibare voeding is het zeker een fijne bijkomstigheid. Mijn andere patiënten zullen hier echter last van hebben.

Ik denk dat ik vaker ga adviseren de compacte drinkvoeding te verwerken in producten die al gebruikt worden, bijvoorbeeld in toetjes of om van de drinkvoeding met neutrale smaak pannenkoeken bakken. Het GHZ geeft ook een kookboekje uit voor het gebruiken van drinkvoeding, hier ga ik zeker vaker gebruik van maken.

Al met al een leerzame ervaring kan ik zeggen. Ik hoop dit zeker in mijn dagelijks werk mee te kunnen nemen en mijn patiënten beter te kunnen begeleiden. Het draait in ons vak niet allemaal om weten, soms is het ook wel heel goed iets te ervaren.

"Wat heb je met overige flesjes gedaan?" vroegen mijn collega's. Die heb ik gratis aangeboden op Facebook. In 2 minuten had ik een berichtje van een wijkverpleegkundige. Ze kwam ze graag halen voor mensen om haar heen die dit best konden gebruiken. Gelukkig heeft iemand er nog wat aan…

Gerelateerde specialismen

Alle specialismen >

Deze website maakt gebruik van cookies.  Lees meer informatie over cookies en hoe u deze uit kunt zetten.