Dag van de Mantelzorg: 'Ik doe wat m'n hart me ingeeft'

Mantelzorgers zijn onzichtbare helden. Ze zetten zich soms jarenlang in voor een ander en vinden dat niet meer dan logisch. Anke van Es (75) is al jaren mantelzorger en vertelt haar verhaal.

'Je bent er elke dag mee bezig.'

'Toen ik 25 jaar geleden in het ziekenhuis lag, ontmoette ik mevrouw Van Lier. Doordat we daar een tijdje op dezelfde kamer lagen en veel praatten, ontstond er een band. Daarna hielden we contact. Af en toe dronken we samen koffie of gingen we er samen op uit,' vertelt Anke. Na een tijdje ging mevrouw Van Lier wat achteruit en had ze meer hulp nodig. 'Ze mocht bijvoorbeeld niet meer autorijden, dus bracht ik haar naar de kapper en deed ik de boodschappen. Je kent elkaar al zo'n tijd en ik doe graag iets voor een ander.'

Inmiddels gaat Anke twee keer per week langs bij mevrouw Van Lier, al waren er ook tijden waarin ze haar dagelijks naar het ziekenhuis bracht en daar op haar wachtte. 'En toen ze in Gouda kwam wonen heb ik haar geholpen met verhuizen. Inschrijven in een nieuwe gemeente, verbouwen, de financiƫn bijhouden. Dat was heel heftig. Ik heb een man, een gezin, een kleinkind en een zieke broer. Ook doe ik vrijwilligerswerk. Dan merk ik soms wel dat het mantelzorgen zwaar is. Het is, hoe graag ik het ook doe, toch een soort verplichting. Je bent er elke dag mee bezig.'

'Ik doe wat m'n hart me ingeeft.'

Toch vindt Anke het heel gewoon dat ze zo klaarstaat voor een ander. 'Ik vind het normaal, je geeft toch om een ander? Mevrouw Van Lier kent me goed, ze heeft weinig familie. Ze heeft mijn hulp nodig, ik kan haar niet in de steek laten.'

Ik doe wat m'n hart me ingeeft. Het zit vaak in de kleine, heel gewone dingen. Juist daar maak je een ander blij mee. Naast het zorgen voor mevrouw Van Lier, ga ik ga regelmatig langs bij bewoners van Savelberg. Dan spelen we Rummikub en drinken we koffie, maken we een praatje. Ze zijn zo blij als ik langskom. Dat doet me veel. Als je met zoiets kleins zoveel voor een ander kunt betekenen, dan doe je dat toch?'

De Dag van de Mantelzorg op 10 november is een speciale dag om onze waardering uit te spreken voor mantelzorgers. Mensen die voor een ander klaarstaan en een ander helpen. In Nederland zijn er 5 miljoen mantelzorgers, onzichtbare helden van onschatbare waarde.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.6

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 450 beoordelingen