Mijn GHZ

Hier vindt u uw
patientendossier

5 tips voor een veilige jaarwisseling

Een glas bubbels in de hand, toch die derde oliebol van de schaal pakken en met elkaar op de bank voor de oudejaarsconference. Sommige tradities veranderen niet. Toch hopen we een traditie wel te doorbreken: de vele vuurwerkslachtoffers die we ieder jaar op onze SEH zien.

Helaas zien we ieder jaar veel vuurwerkslachtoffers op onze SpoedEisende Hulp. De afgelopen jaren was het vanwege de coronamaatregelen gelukkig minder. Dit jaar is het afsteken van vuurwerk weer toegestaan (al zijn er enkele vuurwerkvrije zones ingesteld, waaronder de omgeving rond het GHZ). Onze verpleegkundigen, (spoed)artsen en andere medewerkers bereiden zich voor, want vuurwerk afsteken gaat helaas vaak gepaard met (ernstige) verwondingen. Daarom geven we wat tips om op een veilige manier Oud & Nieuw te vieren.

 1. Steek geen vuurwerk af

  Draag je de zorg een warm hart toe? Overweeg dan om geen vuurwerk af te steken. Dit is een stuk veiliger, scheelt aanschafkosten van duur vuurwerk waar je maar een paar minuten plezier van hebt en voorkomt dat je oudjaarsnacht doorbrengt in het ziekenhuis.

 2. Draag een vuurwerkbril

  Ook als je geen vuurwerk afsteekt, kunt je gewond raken. Bijvoorbeeld omdat vuurwerk wegspringt, verkeerd wordt afgestoken of door rondvliegende vonken. Zet daarom een vuurwerkbril op om uw ogen goed te beschermen.

 3. Gebruik een aansteeklont

  Als je toch vuurwerk afsteekt, doe dat dan zo veilig mogelijk. Gebruik een aansteeklont om het vuurwerk aan te steken. En gaat het vuurwerk niet af? Probeer het geen tweede keer aan te steken - jammer maar helaas, misschien lukt de volgende pot wel. 

 4. Houd voldoende afstand van het vuurwerk

  Bij vuurwerk weet je een ding zeker: het is gemaakt van brandbaar materiaal en kan plotseling ontploffen. Houd daarom altijd voldoende afstand van het vuurwerk. Helaas zien we jaarlijks ook veel omstanders op onze SEH die zelf geen vuurwerk hebben aangeraakt. 

 5. Richt vuurwerk nooit op jezelf of op anderen

  Wees voorzichtig als je vuurwerk plaatst en houd bij het bepalen van de plek rekening met jezelf en met anderen. Zorg ervoor dat het vuurwerk niet makkelijk kan omvallen of van richting kan veranderen zodat je jezelf en omstanders niet in gevaar brengt.

We wensen je een heel mooie en vooral veilige jaarwisseling! 

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.5

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen