Spataderbehandeling

Hebt u last van spataderen en overweegt u ze te laten verwijderen? Bij Groene Hart Cosmetische Zorg bent u verzekerd van een veilige en doeltreffende behandeling. Operatief of niet-operatief.

 • Topzorg voor een eerlijke prijs
 • Zekerheid van gespecialiseerde artsen
 • Eerlijk advies voor een weloverwogen besluit
Maak een vrijblijvende afspraak
 • Topzorg voor een eerlijke prijs
 • Zekerheid van gespecialiseerde artsen
 • Eerlijk advies voor een weloverwogen besluit
Maak een vrijblijvende afspraak

Wanneer een spataderbehandeling?

Spataderen ontsieren niet alleen, ze kunnen ook knap lastig zijn. Spataderen ontstaan doordat de kleppen die de stroomrichting van het bloed bepalen, niet goed meer werken. Hierdoor stroomt het bloed terug het been in. Naast erfelijke aanleg, kunnen een staand beroep, zwangerschap of een trombosebeen oorzaken zijn van spataderen. U kunt last krijgen van zware, vermoeide benen en soms zelfs van pijn. Zowel esthetische als fysieke klachten kunnen reden zijn om uw spataderen te laten behandelen. Dit kan zowel operatief als niet-operatief.

Cosmetische zorg in de vertrouwde omgeving van het Groene Hart Ziekenhuis.

Kiest u voor een behandeling van Cosmetische Zorg dan bent u zeker van goede en veilige zorg door gecertificeerde artsen. De behandelingen vinden plaats binnen de veilige omgeving van het Groene Hart Ziekenhuis. Zo zijn alle benodigde voorzieningen altijd binnen handbereik.

Niet-operatieve methoden

Er zijn twee niet-operatieve methoden om (het verergeren van) spataderen tegen te gaan. Eén daarvan is het dragen van steunkousen. De afvoer van bloed en vocht uit uw benen wordt verbeterd, waardoor uw klachten (waarschijnlijk) verminderen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen uw spataderen 'weg te laten spuiten': dit heet sclerocompressie. Bij deze methode spuit de dermatoloog een speciale vloeistof in de spatader. Daarna wordt de spatader afgedrukt met een steunkous of drukverband. Hierdoor komt er een reactie in de ader opgang: de ader 'plakt' dicht. De spatader verandert in een vrijwel onzichtbaar litteken.


Operatieve methoden

U kunt ook kiezen voor een operatieve methode om uw spataderen te laten verwijderen. Groene Hart Cosmetische Zorg biedt op dit gebied vier verschillende behandelingen aan. Hieronder geven wij per behandeling graag uitleg zodat u een goed beeld krijgt van wat u kunt verwachten.

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling wordt het bloedvat dichtgebrand door een laser. Omdat de ader is afgesloten, kan er geen bloed meer doorheen stromen. De chirurg voert deze behandeling poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uit.

Muller-methode

De Muller-methode wordt vooral toegepast om grote spataderen of zijtakspataderen te behandelen die oppervlakkig liggen. Nadat u plaatselijk bent verdoofd, maakt de specialist kleine sneetjes net boven uw spataderen. Vervolgens haalt hij de spataderen met kleine 'haaknaaldjes' uit uw been. De behandelde gebieden dekt hij ten slotte af met een hechtpleister. Na de ingreep kunt u gewoon lopen. Wij raden u af om zelf naar huis te rijden. In de meeste gevallen wordt deze behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wij adviseren u om vooraf na te gaan of u al dan niet voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt.

Plaatselijk onderbinden

Als er sprake is van een lek in de klep van een ader in uw lies of knieholte, kan het bloedvat plaatselijk worden onderbonden. Via een sneetje verbreekt de specialist de verbinding van de oppervlakkige ader met de grote beenader. Deze ingreep wordt meestal onder algehele verdoving gedaan. Aansluitend of in een later stadium, kan de ader op het been worden 'weggespoten of operatief worden weggehaald' (zie niet-operatieve methoden). Plaatselijk onderbinden wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Wij raden u aan vooraf bij uw verzekeraar na te gaan of u voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt.

Strippen

Soms komt het voor dat er meerdere kleppen in de oppervlakkige ader lek zijn. Deze ader wordt dan meestal weggehaald. Het eerste deel van de procedure is vergelijkbaar met die van het plaatselijk onderbinden (zie vorige tabblad). Vervolgens haalt de specialist met behulp van een zogenaamd 'stripper' de ader uit uw been. Vaak ontstaat er op deze plek een bloeduitstorting: deze verdwijnt vanzelf weer. Heeft u last van uitgebreide spatadervorming? De specialist zal in dat geval direct ook de andere uitgezette spataderen via kleine sneetjes verwijderen. Als er 'restanten' zijn, kunnen deze later worden weggespoten.

Onze specialisten

Wordt een spataderbehandeling vergoed?

Als u in het bezit bent van een verwijsbrief van uw huisarts, worden het eerste consult (oriënterend gesprek) en het Duplex-onderzoek vergoed door de verzekeraar. Let op: deze kosten gaan wel van het eigen risico af.

Of het behandelen van de spataderen en de controles worden vergoed, hangt af van de ernst van uw spataderen en van de voorwaarden van uw verzekering.

 

Prijzen

Bij het Groene Hart Cosmetische Zorg kunt u terecht voor verschillende spataderbehandelingen. De kosten van de behandelingen zijn verschillend. De volgende bedragen zijn van toepassing als uw verzekeraar de kosten van de behandeling niet vergoedt:

Sclerocompressie €155,-
Laserbehandeling één been €1.100,-
Laserbehandeling beide benen €1.500,-
Strippen enkele spatader (Muller klein) €375,-
Strippen enkele spatader (Muller klein, incl. Duplex) €495,-
Strippen meerdere spataders (Muller groot incl. Duplex) €735,-

Bekijk de prijslijst

Meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken
 • Zorg voor een verwijsbrief van de huisarts
 • Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met u op
 • Zekerheid van een gespecialiseerde arts
 • Eerlijk advies voor een weloverwogen besluit
Waar kunnen we u mee helpen?
Verzenden

Wij gebruiken uw gegevens alleen om vrijblijvend contact met u op te nemen. Hierover meer in ons privacystatement.

Spataderen spreekuur

Bij het Groene Hart Ziekenhuis kunt u terecht voor een speciaal spreekuur over spataderen. Tijdens dit spreekuur kunt u in één bezoek terecht voor intake, onderzoek, diagnose en voorlichting over behandelmethoden en het behandelplan.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

 • Hoe ontstaan spataderen?

  Om verschillende redenen kan de druk in een ader groter worden. Hierdoor kan de ader uitzetten en kunnen de kleppen mogelijk niet meer goed sluiten. Kleppen voorkomen dat bloed dat van de voeten naar het hart stroomt, weer terugstroomt. Slecht sluitende kleppen leiden tot lekkage. Dat vergroot de druk op het bloedvat, waardoor deze wijder wordt. Deze verwijdering wordt zichtbaar in de vorm van spataderen.

 • Wat zijn de risicofactoren van het ontstaan van spataderen?

  Hoewel er bij iedereen spataderen kunnen ontstaan, hebben sommige mensen meer kans om ze te krijgen. Bijvoorbeeld mensen die veel staan of mensen die trombose in de diepe aderen in het been hebben gehad. De trombose kan schade aan de kleppen hebben toegebracht, waardoor ze gaan lekken. Vrouwen hebben tijdens een zwangerschap meer kans op het krijgen van spataderen. Dit komt doordat hormonale veranderingen ertoe leiden dat het weefsel minder steun biedt aan de aderen dan normaal . Ten slotte kan erfelijke factoren de kans op spatadervorming vergroten.

 • Waarom een spataderbehandeling in het GHZ?

  Het GHZ verzekert u van goede en deskundige zorg. Onze specialisten zijn zeer ervaren en doen de ingreep in een veilige omgeving: als er onverhoopt sprake is van complicaties, zijn alle benodigde voorzieningen binnen handbereik. Het GHZ heeft dan ook het Spataderkeurmerk. Dat betekent dat het GHZ voldoet aan specifieke kwaliteitscriteria.

 • Hoe wordt vastgesteld welke behandelmethode voor mij geschikt is?

  Om vast te stellen welke behandelmethode voor u het meest geschikt is, gebruikt de specialist een duplexapparaat. Met behulp van ultrageluidsgolven (een echo) maakt de specialist uw bloedvaten zichtbaar op een monitor. Daarnaast meet hij of zij met behulp van een dopper de snelheid en richting van uw bloedstroom. Als er sprake is van lekkage van een klep, wordt dat op deze manier zichtbaar. Tenslotte knijpt de specialist verschillende keren in uw been: de reactie hierop van uw aderen, laat zien hoe de bloedvaten reageren en hoe de kleppen werken. Het duplex-onderzoek duurt maximaal 30 minuten per been.

 • Wat is de hersteltijd na een spataderbehandeling?

  De hersteltijd van een spataderbehandeling is afhankelijk van het type behandeling dat u heeft ondergaan. Bij een niet-operatieve behandeling is er nauwelijks sprake van hersteltijd. Bij een operatieve behandeling is de hersteltijd meestal enkele dagen. Houd er wel rekening mee dat u tot vijf of zes weken na de ingreep elastische kousen zal moeten dragen. Wij raden u aan om zo snel mogelijk na de ingreep weer te lopen en lang staan te vermijden. Daarnaast adviseren wij u om uw benen hoog te houden als u lang zit.

 • Mag ik vlak na de ingreep douchen?

  Na de ingreep mag u normaal gesproken kort douchen. Uw behandelend arts informeert u hierover. Omdat de hechtingen in de meeste gevallen oplosbaar zijn, vormen ze hiervoor geen belemmering.

 • Is het resultaat van de ingreep blijvend?

  Of het resultaat van de behandeling blijvend is, hangt onder andere af van de oorzaak en de ernst van de spataderen. Daarnaast kunnen eventuele dieper gelegen spataderen het resultaat beïnvloeden. Het effect van de behandeling is per persoon verschillend. Bij de ene persoon blijven de spataderen tien jaar of langer weg, bij de andere persoon zijn ze snel weer zichtbaar. Als het u lukt de oorzaak van het ontstaan van de spataderen weg te nemen, kan dit een positief effect hebben op de duur van het effect van de ingreep.

 • Moet ik rekening houden met complicaties?

  Bij iedere ingreep kunnen er in theorie complicaties optreden. De kans op complicaties hangt onder andere samen met de behandelmethode. Bij een operatieve spataderbehandeling is de kans op complicaties als een nabloeding, een wondinfectie of trombose hetzelfde als bij een 'normale' operatie. Een veelvoorkomende en onschuldige ontwikkeling bij de meeste behandelingsmethoden, is dat u een bloeduitstorting krijgt rond de plaats van de ingreep. Dit is meestal niet ernstig en trekt normaal gesproken vanzelf weer weg. Bij het weghalen van een ader, wordt er een enkele keer een zenuw geraakt die direct naast het bloedvat loopt. Dit kan tot een tijdelijk en heel soms een blijvend doof gevoel leiden.

  Als u twijfelt over de ernst van bepaalde complicaties, kunt u contact opnemen met uw behandelend specialist. Bel in dat geval naar de polikliniek via (0182) 50 50 50 en vraag naar toestel 4021. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30-11.30 uur en van 13.30-16.00 uur. Buiten kantooruren en bij acute problemen kunt u ook bellen met de Spoedeisende Hulp: (0182) 50 53 27.

 • Wat is de wachttijd voor een informatiegesprek of opname?

  Groene Hart Cosmetische Zorg is onderdeel van het Groene Hart Ziekenhuis. De gemiddelde wachttijd voor een informatiegesprek of behandeling vindt u terug op www.ghz.nl/wachttijden. Bij vragen kunt u contact opnemen met ons.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.