Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

GHZ doet mee aan landelijk flashmob onderzoek naar thuisbehandeling van acuut zieke patiënten

Wie op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht komt, wordt vaak opgenomen. Maar is dat wel in het belang van de patiënt of is het echt nodig? Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden om, vanuit het ziekenhuis, de patiënt thuis te monitoren. Op die manier kan iemand thuis herstellen en kan de behandeling tijdig worden bijgestuurd vanuit het ziekenhuis. Hoe patiënten en artsen denken over zo’n thuisbehandeling bij acute aandoeningen, dat willen onderzoekers graag weten. 

 

Vandaar dat op 2 februari in heel Nederland onder leiding van het Maastricht UMC+ (MUMC+) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een uniek zogenoemd ‘flashmob’ onderzoek plaatsvindt op de SEH’s van 38 ziekenhuizen, waaronder het GHZ.

Het onderzoek is gericht op patiënten die op die dag op de SEH binnenkomen met een acute  ziekte en mensen die een dag eerder na binnenkomst op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten met een longontsteking of buikpijn. “We vragen hen of ze met hulpmiddelen naar huis zouden willen én kunnen. Ook vragen we naar de mogelijkheden die zij hiervoor in huis hebben en of ze zich capabel en fit genoeg voelen om met monitoringapparatuur om te gaan”, zegt Davy van Dam, internist acute geneeskunde i.o. in het MUMC+.

Met de ontwikkelende technologie voor thuismonitoring en de druk op capaciteit in de zorg, is het belangrijk om te onderzoeken of patiënten ook thuis behandeld kunnen en willen worden. Of dat mogelijk is hangt af van de ziekte, maar ook van de patiënt. Voelt men zich veilig, kunnen zij de apparatuur die ze mee krijgen bedienen? Menigeen kan prima met een app of internet overweg maar heeft daar bij ziekte wellicht de puf niet voor. Al die informatie wordt op 2 februari van 8.00 – 22.00 uur verzameld op de SEH’s van de deelnemende ziekenhuizen in heel Nederland.

Internisten acute geneeskunde in Maastricht en Leiden organiseren deze ‘flashmob’ studie in één dag. Door dit samen met veel andere Nederlandse ziekenhuizen te doen, verwachten de onderzoekers dat voldoende patiënten en artsen meedoen. De onderzoekers gebruiken de resultaten voor een goede en snelle analyse van de wensen en mogelijkheden voor  thuisbehandeling bij acute ziekte. De resultaten verwachten zij voor de zomer 2023 te kunnen laten zien.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.7

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen