Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

Betere regionale hartzorg dankzij triageprogramma HARTc

Reza Alizadeh Dehnavi is cardioloog in het Groene Hart ziekenhuis. Dagelijks ziet hij de positieve effecten van HARTc: “Patiënten krijgen de zorg die zij nodig hebben op de meest geschikte plek. Door HARTc is het aantal hartpatiënten dat is doorverwezen naar het ziekenhuis in de afgelopen twee jaar in de regio Hollands Midden duidelijk afgenomen.”

Het triageprogramma HARTc, dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden, samen met Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne Ziekenhuis, huisartsen en zorgverzekeraars werpt zijn vruchten af.  

Samen beslissen

Iedere werkdag is tijdens piekuren (09:00-21:00 uur) een cardioloog uit de regio beschikbaar voor overleg via  HARTc. Als het ambulancepersoneel wil overleggen over een patiënt, bellen zij de dienstdoende cardioloog. Met een smartphone kan de cardioloog inloggen in een beveiligde omgeving en live meekijken met de ambulancemonitor en het hartfilmpje dat in de ambulance is gemaakt.

Als de patiënt bekend is bij één van de drie deelnemende ziekenhuizen, heeft de cardioloog (na toestemming van de patiënt) ook toegang tot het patiëntendossier. Op basis van de beschikbare informatie en kennis besluiten de cardioloog en ambulancezorgprofessional vervolgens samen wat de juiste vervolgstap is: een behandeling thuis (mogelijk onder begeleiding van de huisarts), of een doorverwijzing naar het ziekenhuis. “Zorgverleners delen actief expertise, informatie en middelen met elkaar. Daardoor kan aan alle acute hartpatiënten in de regio de best passende zorg worden verleend op de meest geschikte plek,” licht Alizadeh Dehnavi toe.

Cardioloog Reza Alizadeh Dehnavi
Realtime een bed reserveren

De aangesloten ziekenhuizen delen binnen HARTc actief data met elkaar. De dienstdoende cardioloog kan daardoor ook live zien in welk ziekenhuis er bedden beschikbaar zijn. “Als we tot doorverwijzing besluiten, kan ik via een app realtime een bed ‘reserveren’.”

Dit is een flinke verbetering met hoe het voorheen ging. “Eerder reed de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als daar geen plek was, moest de patiënt weer worden overgebracht naar een ander ziekenhuis. Zowel voor de ambulancedienst als het ziekenhuis kost dat onnodig veel tijd en moeite. Gelukkig is dat dankzij HARTc in onze regio nu verleden tijd. Daarnaast weten we dat de zorgvraag de komende jaren verder zal groeien, HARTc zorgt ervoor dat we de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk benutten.”

Extra kennis en kunde

HARTc ondersteunt de kennis en kunde van huisartsen en het ambulancepersoneel. “Dankzij HARTc kunnen we ongeveer een kwart van de meldingen thuis behandelen. Dat zijn vier keer zoveel mensen als voorheen”, vertelt Jan Bosch, staflid sectie Onderzoek en Ontwikkeling bij de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden. Dat levert volgens hem capaciteitswinst op. Niet voor niets is er vanuit zorgregio’s uit heel Nederland interesse om het concept over te nemen. Ook voor de patiënt zijn er voordelen. “De patiënt staat in het hele triageprogramma centraal. Zij worden betrokken bij iedere afweging, maar bovenal gerustgesteld als ze thuis mogen blijven.”

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.5

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen