Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

Ramadan in het Groene Hart Ziekenhuis

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) besteedt ook dit jaar weer aandacht aan de ramadan. Op zondagavond 10 maart start voor de meeste moslims de vastenmaand. Het GHZ respecteert iedereen in zijn/haar geloof of levenswijze en waar dat kan wordt er rekening gehouden met persoonlijke wensen.

Tijdens de ramadan is het voor moslimpatiënten in het GHZ mogelijk om na zonsondergang een vegetarische soep geserveerd te krijgen. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen gedurende deze hele periode bidden in een speciaal daarvoor ingerichte gebedsruimte in het ziekenhuis. Tijdens de vastenmaand krijgen alle patiënten op vrijdagavond dadels aangeboden door de voedingsassistenten. Dadels zijn een symbool voor de ramadan en mogen – ook door mensen die vasten – gegeten worden.

Regels en gebruiken

De regels en gebruiken gedurende de ramadan kunnen het genezingsproces van een gelovige moslimpatiënt vertragen of zelfs stilleggen. Tijdens de ramadan maken patiënten samen met hun behandelend arts een afweging tussen de medische verantwoordelijkheid van de arts en de religieuze plicht die een patiënt voelt. De arts kan adviseren om op andere wijze aan de religieuze verplichtingen te voldoen.

Suikerfeest

Traditioneel wordt de ramadan afgesloten met het Suikerfeest of het Id-al-Fitr. Dan serveert het GHZ voor alle opgenomen patiënten een traditioneel glaasje muntthee met lekkere zoetigheden. Het beëindigen van het vasten is één van de belangrijkste islamitische feestdagen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.7

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen