U kunt gevraagd worden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. We zijn ons ervan bewust dat dit een extra belasting voor u kan zijn. Daarom krijgt u uitgebreide uitleg over wat de gevolgen voor u kunnen zijn (bijvoorbeeld bijwerkingen van een medicijn) en welke risico’s verbonden zijn aan deelname. U hoeft niet meteen te beslissen. U krijgt een brief met informatie die u rustig thuis kunt doorlezen zodat u hier goed over kunt nadenken. U bepaalt altijd zelf of u meedoet aan een onderzoek en u mag altijd aangeven wanneer u dit niet wilt.
Doet u mee? Dan vragen we u om een toestemmingsformulier te ondertekenen. Het is goed om te weten dat u zich altijd kunt bedenken en kunt besluiten om toch met het onderzoek te stoppen of niet langer mee te doen. Een reden opgeven is niet nodig en uw besluit heeft geen effect op uw verdere behandeling.
Wetenschappelijk onderzoek met gegevens uit uw medisch dossier
Bij veel wetenschappelijk onderzoek maken we gebruik van medische gegevens die in het ziekenhuis verzameld worden tijdens uw behandeling. Dit kan ook nadat uw behandeling is afgerond. Deze gegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim en de privacywetgeving en onder bepaalde voorwaarden mag hiermee wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. Uiteraard beschermen wij als ziekenhuis uw privacy en persoonlijke gegevens.
Medische gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid verwerkt en gecodeerd of anoniem gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Anoniem betekent dat niemand uw gegevens kan herleiden naar u als patiënt. Gecodeerd betekent dat uw medische gegevens en, indien van toepassing, lichaamsmateriaal een studienummer krijgt. Hierover krijgt uit meer uitleg in de brief met informatie over het onderzoek waar u voor gevraagd bent.
In principe vragen wij hier ook uw toestemming voor. Alleen als dat in redelijkheid niet mogelijk is, mogen gegevens worden gebruikt zonder uw toestemming. Dit wordt getoetst door de medisch ethische toetsingscommissie en het GHZ. De onderzoekers zijn wel aan een geheimhoudingsplicht gebonden.
Bezwaar maken
Als u niet wilt dat uw medische gegevens zonder uw toestemming worden gedeeld voor wetenschappelijk onderzoek, kunt u hiertegen bezwaar maken. U geeft dat dan door aan uw arts en deze zal dit noteren in uw dossier. Hierna zullen we uw gegevens niet meer gebruiken voor nieuwe onderzoeken.
Contact
Heeft u een vraag over een wetenschappelijk onderzoek in het GHZ? Neem dan contact op met ghzwetenschapsbureau@ghz.nl. Voor vragen over privacy verwijzen we u naar ons privacystatement.