Marion geeft les en bezoekt de Nijl

Door Marion Laros-Reverda

Het verbaast mij steeds weer hoe hier op de operatiekamer gewerkt wordt. Opeens waren er drie patiënten op de operatiekamer, maar dit was zelfs voor Dr. Julius te veel. Dus moest er één teruggestuurd worden. De week was dan ook weer indrukwekkend. Ik merk dat de verpleegkundigen steeds vertrouwder raken met de nieuwe manier van werken. Maar we moeten wel scherp blijven. Bijvoorbeeld dat niet de gazen van twee patiënten door elkaar heen gebruikt worden…

Afgelopen vrijdag begon de dag met een meeting met alle artsen. Ik mag ze leren hoe ze met instrumenten omgaan. Hoe ze de messen en naalden op een veilige manier teruggeven, goed communiceren wat ze nodig hebben en werken als een team. Gelukkig komt het heel goed over, vertelt Dr. Andrew aan een andere arts.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de middag hebben we samen met een verpleegkundige een arm-amputatie geopereerd. Dit is best heftig als je dit nog nooit gezien hebt. Zeker in een operatiekamer zonder airconditioning.  Tijdens de twee uur durende operatie (met een temperatuur van 40 graden) kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om weg te lopen en probeerde ik de patiënt constant moed in te praten. Gelukkig was de operatie geslaagd en gaat het weer goed met deze patiënt.

Naast het harde werken is er in het weekend tijd voor ontspanning. Op zaterdag mocht ik mee naar Gulu om daar een ziekenhuis gesticht door buitenlanders te bezoeken. Een dag later hebben we onze ogen uitgekeken bij de indrukwekkende natuur en de prachtige dieren in en rondom de Nijl.

De laatste dagen van mijn bezoek zijn alweer aangebroken. Maar er zijn nog genoeg belangrijke dingen te doen. Bijvoorbeeld het geven van onderwijs op een school voor verpleegkundigen. Met als doel dat deze in de toekomst ingezet kunnen worden op de operatiekamer.

Door Marion Laros-Reverda ―
Verhalen uit het GHZ
Marion Laros-Reverda

Marion Laros is operatieassistent chirurgie in het Groene Hart Ziekenhuis en gaat mensen opleiden in Oeganda. Voor een arts is een operatieassistent feitelijk onmisbaar, want dan kan hij veel efficiënter opereren en meer mensen helpen. In Oeganda werkt dr. Julius alleen, daar gaat Marion verandering in brengen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.6

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 450 beoordelingen