Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.
Zout goed of fout?
Zout, we gebruiken het allemaal. Over een eitje of de patat, maar soms ook bij het koken van aardappelen en groente. Kan al dat zout wel?
Zout is opgebouwd uit natrium en chloride. Het mineraal natrium speelt een belangrijke rol bij het regelen van de vochtbalans en het functioneren van de spier- en zenuwcellen. Natrium heeft dus een belangrijke functie in je lichaam, te veel natrium is echter schadelijk. Dat kan leiden tot een te hoge bloeddruk waardoor er een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierziekten is.
Zout is dus niet goed of fout. Het gaat om de hoeveelheid die gebruikt wordt. Zeker is dat meer dan 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder zou eten, zouden er jaarlijks 1.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten. Wil jij berekenen hoeveel zout jij binnenkrijgt? Dit kan je heel goed berekenen met de zoutmeter van de Nierstichting.
P.S. Zout is trouwens zout. Er wordt weleens gezegd dat alternatieven voor zout, zoals Himalayazout, zeezout en Keltisch zout gezonder zijn. Dat klopt niet, want ze bevatten evenveel natrium als gewoon zout.