Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Minder zout gebruiken. Hoe doe je dat?
Meer dan 85% van de Nederlanders eet te veel zout. Vaak zeggen mensen: "maar ik gebruik helemaal geen zout". Ook als je zelf geen zout toevoegt, krijg je toch zout binnen. Gekochte voedingsmiddelen bevatten maar liefst 80% van onze dagelijkse zoutinname. Dat betekent dat slechts 20% uit ons eigen zoutvaatje komt tijdens het koken of aan tafel. De voornaamste zoute boosdoeners zijn smaakmakers, zoals kruidenmixen en bouillon en kant-en-klaar-producten als pastasaus en soep.
Lekker eten vol met smaak en met minder zout het kan!
1. Vervang zout door kruiden. Kruiden geven geur, kleur en smaak aan je gerecht. Mix en match kruiden en producten met de Kruidenwijzer. Alvast een paar ideeën:
- Gebruik voor je eitje gesnipperde bieslook, in plaats van zout.
- Kruid aardappelen met komijn en frisse koriander.
- Kook je rijst eens met steranijs en kardemon.
- Of ervaar hoe lekker bloemkool is met kerrie en venkelzaad.
2. Neem, als je kant-en-klaar kruidenmixen wilt gebruiken, diegene zonder toegevoegd zout. Bijvoorbeeld de kruidenmixen van Jonnie Boer.
3. Gebruik koffie als smaakmaker. Wat koffie tot één van de "best bewaarde geheime ingrediënten" van oma's keuken maakt?
- Koffie versterkt (hartige) smaken waardoor minder zout gebruikt kan worden.
- Koffie karamelliseert het oppervlak van hetgeen je kookt, waardoor sappen beter bewaard blijven
- Koffie creëert een subtiele geroosterde smaak.
Eet lekker en gezond!