Werken op een Corona Intensive Care unit

Door Lennart Krijgsman

Als de sluis dicht gaat...

Met schaamte moet ik bekennen dat ik de coronacrisis onderschat heb. Gebagatelliseerd dat het allemaal wel mee zou vallen en dat het een soort griep was. Nu een aantal weken later komt de harde realiteit: corona is geen griep, het is een ernstig virus dat kan resulteren in een buitengewoon ernstig ziektebeeld.

Sinds de dagelijkse nieuwsupdate in het journaal over de beschikbaarheid op de IC, is het hele land in de ban van het coronavirus. Mensen vragen zich bijvoorbeeld af of er wel genoeg beademingsapparatuur in het ziekenhuis is. Ook is er een ware wedloop op mondmaskers, ziekenhuisartikelen zijn schaars door problemen in aanvoer en groot gebruik in aantallen.

Op de Recovery-afdeling van het Groene Hart Ziekenhuis is een 2de IC-unit gemaakt speciaal voor coronapatiënten. Met veel inspanning van o.a. OK-personeel, anesthesie en IC-medewerkers zijn er extra beademingsplekken gerealiseerd. Een IC-unit is een super complexe technische afdeling waar veel samenkomt. Door inzet van technische dienst, ICT en functioneel beheer is er met man en macht gewerkt om alles op poten te zetten en draaiende te krijgen. Bijzonder om te zien hoe in een korte tijd alles op alles is gezet om van een allround ziekenhuis om te schakelen naar een ziekenhuis dat zich voornamelijk richt op acute zorg.

Maar wat gebeurt er als je door de sluis gaat?

In speciale persoonlijke beschermingsmiddelen: een overjas/overall, mondkapje, handschoenen, beschermende bril en tussen door de nodige hoeveelheid desinfectans kom je in een sluis die de bekende wereld scheidt met een surrealistisch beeld. Binnen aangekomen valt gelijk op dat iedereen in dezelfde beschermende kleding loopt, patiënten worden cohort verpleegd (dat betekent dat je niet steeds aan en uit moet kleden). Dat betekent ook dat je zolang je op de afdeling aan het werk bent, niet kan eten en drinken of naar de wc kan gaan. Maar voor de familie van de patiënten betekent het zelfs dat ze geen bezoek aan hun naasten kunnen brengen.

Er zijn tien beademingsplekken bezet, je hoort het zoemen van de beademing en de specifieke IC-geluiden van monitor alarmen. Op de corona-IC werken verschillende teams samen: anesthesie, recovery/holding en intensive care. De patiënten worden verdeeld over de aanwezige zorgverleners die de zorg overnemen van een voorgaande dienst. Er hangt spanning: iedereen is toch een beetje uit zijn comfortzone. Het gevoel van saamhorigheid in deze tijden van crisis geeft een bijzonder gevoel, een gevoel van trots. We doen dit niet alleen, we doen dit als een TEAM.

Op de intensive care zijn we gewend om te werken in complexe zorgsituaties en met meerdere zorgproblematieken. Wij proberen de familie zo goed mogelijk te betrekken bij de zorg op afstand door middel van dagelijks overleg, video calls, telefonische familiegesprekken en door een dagboek waarin we de dagelijkse gebeurtenissen bijhouden, zodat familie en patiënt die later terug kunnen lezen.

Ik ben niet bang voor mijn eigen gezondheid, maar ik maak me zorgen over de impact van corona op de samenleving, en of wij ons werk op een veilige manier kunnen blijven doen. Daarbij herhaal ik de woorden van Minister de Jonge: 'Dit is niet het moment om eigenwijs te zijn. Niet het moment om je eigen plan te trekken, maar het moment om instructies te volgen.' Houd 1,5 meter afstand! Ben je ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm jezelf en de mensen om je heen. Samen tegen corona.

Door Lennart Krijgsman ―
Verhalen uit het GHZ
Lennart Krijgsman

Lennart Krijgsman werkt sinds 2010 in het Groene Hart Ziekenhuis. Als leerling-verpleegkundige heeft hij op verschillende afdelingen gewerkt. In 2013 MBO gediplomeerd en was werkzaam op de Interne Geneeskunde en later op de AOA (Acute Opname Afdeling). Via een verkort traject heeft Lennart de HBO-V opleiding gehaald in 2017, binnen deze opleiding volgde hij een verdiepingsstage op de Intensive Care. Hierna werd Lennart zo enthousiast over de Intensive Care dat hij is gestart met de verpleegkundige vervolgopleiding tot IC verpleegkundige die hij in februari 2019 behaald heeft.

Sinds zijn verkiezing tot bestuurslid voor het VSB (Verpleegkundig Staf Bestuur) in 2019, treedt hij ook op als CNIO (Chief Nurse Information Officer) en houdt zich bezig met de ontwikkelingen op het gebied van EHealth, PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) en de vernieuwing van het applicatielandschap. Ook richt hij zich op het verbeteren van de uitwisseling van gegevens tussen verschillende zorgverleners.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.6

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 450 beoordelingen