Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen
Al bijna een jaar lang hebben we te dealen met een pandemie: een zeer besmettelijke ziekte verspreid over de hele wereld. Ik mag je er graag aan herinneren dat de eerste coronapatiënt in Nederland, bijna 1 jaar geleden, op 27 februari 2020 werd vastgesteld. Ondanks dat gelukkig veel mensen er met milde verschijnselen vanaf komen, liggen er nog honderden ernstig zieke mensen op de corona-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen.
Waar de beelden op televisie van patiënten op de IC, op hun buik liggend aan de beademing, naar de achtergrond verdwijnen, zijn we nu in een soort chronische fase van de pandemie terecht gekomen. Nog dagelijks overlijden er mensen aan corona, maar gelukkig hebben ook velen de infectie met het coronavirus overleefd. Sommige van hen zijn herstellende van een vaak intensieve en beladen ziekenhuisopname. Anderen zijn nooit in het ziekenhuis geweest maar hebben hun eigen verhaal.
Op de poli longgeneeskunde hebben we een Corona nazorg poli opgezet voor patiënten die een langdurige en intensieve opname op de cohortafdeling achter de rug hebben. Hier zien we de mensen terug om te bekijken of er restschade aan de longen is. Daarnaast laten we hen vooral vertellen over wat zijzelf, maar zeker ook hun naasten hebben ervaren. Collega's van de afdeling maatschappelijk werk bieden een luisterend oor en helpen hen het coronaverhaal een plek te geven. In de verhalen die we daar aanhoren hebben angst en onzekerheid een grote rol gespeeld. Niet alleen tijdens de opname maar ook weer thuis in het 'gewone leven'.
In de verhalen die we aanhoren hebben angst en onzekerheid een grote rol gespeeld. Niet alleen tijdens de opname maar ook weer thuis in het gewone leven
Het herstel na een infectie met het coronavirus, kent een zeer gevarieerd beloop. Zo zag ik een man op de corona nazorgpoli met een streep aarde op zijn gezicht de spreekkamer binnen wandelen. Hij vertelde dat hij net de achtertuin had omgespit, terwijl hij acht weken geleden nog op de corona IC lag. Het genezend vermogen van de longen is, zelfs na een ernstige infectie, vaak toch indrukwekkend te noemen. Desalniettemin kampt een aanzienlijk deel van de mensen na een besmetting met het virus nog met invaliderende klachten. De meest gehoorde klachten op de lange termijn zijn aanhoudende vermoeidheid, kortademigheid en meer of mindere mate verlies van reuk vermogen. Maar ook slaapproblemen en gevoelens van angst zijn veel voorkomende klachten.
Gelukkig gloort er hoop aan de horizon, tussen al het bittere nieuws over nieuwe virusvarianten. We hebben namelijk nieuwe munitie gekregen om de pandemie te bestrijden. We zijn dan wel als laatste land in Europa begonnen, maar de eerste vaccinaties zijn gezet. Alhoewel het productie- en distributieproces van de vaccins voer is voor de dagelijks talkshows op tv, is het wel duidelijk dat het effectieve, en veilige vaccins zijn die ook werkzaam lijken te zijn tegen de gevreesde Britse en Zuid Afrikaanse variant. In navolging van het Pfizer- en Modernavaccin heeft de EMA 29 januari ook een positief advies uitgebracht over het 'Oxfordvaccin' van AstraZeneca. Deze vaccinaties zullen zorgen voor minder patiënten op onze coronapoli. Een mooi vooruitzicht: voorkomen is nog altijd beter dan genezen!