Mijn GHZ

Hier vindt u uw
patientendossier

Museum in het GHZ

Door Yvonne Balvers

Als je de roltrap achter de ontvangstbalie in de hoofdingang naar boven pakt en je gaat dan naar links loop je zo de lounge en stilteruimte van het GHZ in. De lounge is bedoeld om even rustig te zitten. Er is een koffieapparaat, er staan wat gemakkelijke stoelen en er is een soort leestafel. De stilteruimte ernaast is er voor gebed of wat privacy. Dat staat allemaal te lezen op de website van het GHZ. Maar er is nog meer.

Die lounge is eigenlijk ook een klein museumpje. In vitrines in de muur staan objecten uit de geschiedenis van het GHZ. Want ooit waren er in Gouda het Katholieke Josefpaviljoen, het protestants christelijke Dianconessenhuis De Wijk en het algemene Van Iterson ziekenhuis. In de vitrines staan allerlei objecten uit die drie ziekenhuizen: kopjes met logo, herinneringsbekers en -borden, diverse mij onduidelijke oude medische instrumenten en zelfs een Delfts blauw beschilderd Josefpaviljoentje van aardewerk. Er staat ook een oude staande houten klok met een wellicht door veel poetsen onleesbaar geworden metalen plaatje erop. Die stond ooit in dat Josefpaviljoen. Ik werd op het bestaan van dit museumpje gewezen door Theo Lucas. Hij schreef een boek over de geschiedenis van het Josefpaviljoen dat in het najaar 2021 is uitgekomen en in dat boek wordt dat deel van de ontstaansgeschiedenis van het GHZ in beeld gebracht en verteld.

Hoe toepasselijk overigens dat in het stiltecentrum grenzend aan de lounge ook een kleine ruimte is ingericht waar een koran en gebedskleedjes liggen. Nog een element uit de samenleving gevoegd bij de verschillende achtergronden van al die ziekenhuizen waar het GHZ uit is ontstaan. Want welke overtuiging je ook aanhangt, een ziekenhuis hebben we allemaal wel eens nodig.

 

Noot: Theo Lucas, Van weeshuis naar ziekenhuis, isbn 9789083175515, te bestellen via degoudastore.nl (https://degoudastore.myonline.store/c-4929337/boeken/)

Door Yvonne Balvers ―
Verhalen uit het GHZ
Yvonne Balvers

Yvonne Balvers woont in Gouda en heeft sinds haar tiende Reumatoïde Artritis. Ze is opgegroeid in Kaatsheuvel, is als socioloog opgeleid in Tilburg en werkzaam geweest aan de Universiteit Leiden als secretaresse van een instituut voor oorlogs-en vredesvraagstukken. Momenteel werkt zij niet vanwege haar aandoening.

Yvonne doet vrijwilligerswerk bij de Reumavereniging Gouda, bij Reuma Nederlands en bij Health Base (lid redactieraad bijsluiters). Van 2009-2017 schreef zij een column voor ReumaMagazine. Daarnaast tekent ze graag en doet ze aan keramiek. Omdat zij al op jonge leeftijd reuma kreeg, loopt deze ziekte als een rode draad door haar leven en legt het beperkingen op. Niettemin zoekt Yvonne daarbij steeds naar wat wél mogelijk is. Haar persoonlijke ervaringen deelt ze in blogs.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.5

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen