Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Casemanager als steun en toeverlaat bij darmkanker
Als je de diagnose darmkanker krijgt staat je leven op zijn kop. Er gebeurt in korte tijd veel met de patiënt en zijn naasten. Dit kan veel vragen oproepen. Niet op alleen lichamelijk gebied, maar ook emotioneel, sociaal of praktisch.
In het Groene Hart Ziekenhuis staat een professioneel team zorgverleners klaar vanuit Samen+, het samenwerkingsverband tussen het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne. Want hoe meer kennis, ervaring en expertise bij elkaar komen, hoe beter zij de behandeling kunnen afstemmen. Onze gespecialiseerde (oncologie)verpleegkundigen fungeren in het GHZ in de rol van casemanagers als een spin in het web met betrekking tot zorg rondom darmkanker. Zodra er iets in de darm gevonden wordt, wordt de casemanager ingeschakeld.
Luisterend oor in onzekere tijd
Vanuit ZorgBrug werken er drie casemanagers in het GHZ: Marietta Hermanides, Martine van Dijk en Miranda van Rossum. Marietta: “Als casemanager bieden we een luisterend oor en gidsen wij onze patiënten door een onzekere tijd heen. Patiënten mogen ons altijd laagdrempelig mailen of bellen, zodat ze snel een antwoord krijgen.” De casemanager geeft advies over de behandeling en ondersteunt bij mogelijk moeilijke beslissingen. Vanaf de diagnose, tijdens behandeling en tot aan het herstel blijft zij het aanspreekpunt.
Als gespecialiseerd verpleegkundigen zijn de casemanagers betrokken bij het multidisciplinair overleg voor een behandeladvies bij darmkanker. In dit team zitten specialisten, zoals een chirurg, oncoloog, radioloog, patholoog-anatoom en MDL-arts van het GHZ, maar ook specialisten van Alrijne en de radiotherapeut van het LUMC. In dit overleg wordt een individueel behandelvoorstel besproken voor de patiënt, afhankelijk van waar de tumor in de darm zit. Miranda: “Sommige patiënten krijgen bijvoorbeeld alleen een operatie, anderen ook bestraling en/of chemotherapie. Soms is een stoma nodig, als de ontlasting niet meer via de natuurlijke weg lukt.”
Betere zorg dankzij samenwerking
De casemanagers werken met veel partijen samen. Martine: “We hebben korte lijntjes met huisartsen. Als we het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand, kan de huisarts letterlijk even achter de voordeur kijken.” Door de samenwerking Samen+ gaan patiënten uit de regio Gouda naar Alrijne toe voor operaties aan het rectum (het laatste stukje van de darm). Een chirurg van het GHZ en een chirurg van het Alrijne ziekenhuis opereren dan samen.
Via OncoWest (voorheen het Regionaal Oncologienetwerk West) hebben we veel contact met de andere ziekenhuizen in onze regio. Door deze samenwerking hebben we meer kennis en expertise in huis en zo krijgen onze patiënten nog betere zorg.