Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

Te vroeg geboren

Op de Neonatologie liggen premature baby’s die in het GHZ geboren zijn of die, na een opname in een academisch ziekenhuis, nog extra zorg en bewaking nodig hebben. Omdat alle benodigdheden in Gouda aanwezig zijn, mogen deze baby’s al bij 30 weken zwangerschap en 1000 gram in het GHZ verblijven. We werken hierbij intensief samen met het LUMC,  Sophia  Kinderziekenhuis (SKZ) en Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Ook Mason werd te vroeg geboren. Hij en zijn ouders verblijven al een aantal weken in het GHZ.

“Vanwege zwangerschapsvergiftiging ben ik met de ambulance van het GHZ naar het LUMC gebracht. In de 2,5 week dat ik daar was, groeide Mason gelukkig goed door in mijn buik. En omdat in Gouda alle High Care-zorg voor handen was, mocht Mason met 33 weken zwangerschap toch in het GHZ geboren worden. Vooral voor mijn vriend was het heel erg fijn om weer dichter bij huis te zijn. Het dagelijks heen en weer reizen was heel belastend. De communicatie tussen de ziekenhuizen was gelukkig goed, waardoor de overplaatsing beide keren soepel is verlopen.

We verblijven hier nu al een paar weken. De zorg in de GezinSuites van het GHZ is heel fijn. Alle verpleegkundigen, artsen en overige medewerkers nemen ruim de tijd voor vragen, uitleg of een praatje. Stap voor stap leer je zo zelf je kindje te verzorgen. Er wordt goed uitgelegd waarom dingen wel of niet gedaan worden. Dat is heel prettig. Langzaamaan groei je zo in de situatie van het gezin-zijn. Gelukkig vindt iedereen dat Mason zoveel mogelijk bij ons moet zijn. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld veel tijd vrijgemaakt om te buidelen. Het blijft wel lastig dat ik Mason niet makkelijk kan pakken als hij huilt, maar ook daar worden we steeds handiger in. Op een gegeven moment lukte het ook om hem zelf uit de couveuse te pakken en terug te leggen.”

Alle verpleegkundigen proberen het ziekenhuisverblijf tijdens deze kraamweken zo prettig mogelijk te maken. “Zo kun je een prematuren-fotoshoot doen. Hierdoor hebben wij als gezin hele mooie foto’s van deze eerste weken. Ook houden de verpleegkundigen een dagboekje bij waarin ze regelmatig een verhaaltje schrijven en foto’s plakken. Dat is heel erg waardevol. En, niet onbelangrijk als je zo’n tijd in het ziekenhuis moet blijven, het eten is erg goed. Er is veel keuze en het menu wisselt dagelijks.”

Het krijgen van een baby is een bijzondere, maar vermoeiende tijd. Zeker als het kindje extra zorg nodig heeft. Als het met de ouders lichamelijk goed gaat, is het daarom verstandig om soms even afstand te nemen van de zorgtaak. “De verpleegkundigen en maatschappelijk werkster letten goed op ons. Zij stimuleren ons om – zolang alles goed gaat met Mason - af en toe iets voor onszelf te doen voordat we met ontslag gaan. Papa is er overdag altijd, maar heeft ervoor gekozen om thuis te slapen. Ik ben bijna altijd bij Mason. Gisteren ben ik voor het eerst sinds zijn geboorte even thuis geweest en daarna lekker uiteten gegaan. Het voelt fijn om die tijd weer voor mezelf te nemen.”

Inmiddels gaat het gelukkig erg goed met Mason. “Hij groeit als kool, is uit de couveuse en ligt al lekker in een warmtewieg. Op naar de normale wieg met kruiken! Als Mason genoeg is aangekomen mag hij over naar 8 voedingen per dag in plaats van 12. Dan zou het heel snel kunnen gaan en kunnen we misschien over een week al lekker naar huis. De zorg is hier goed, maar …daar gaan we voor!”

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.7

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen