Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

Wat als zwanger worden niet lukt?

Op de afdeling Fertiliteit in het Groene Hart Ziekenhuis begeleidt fertiliteitsverpleegkundige Monique Muilwijk mensen die een kinderwens hebben, maar bij wie het nog niet gelukt is zwanger te worden. Zij en haar collega’s staan voor patiënten klaar met behandelingen, advies en meer. “Maar er is ook veel dat je zelf kunt proberen.”

Heb je een kinderwens en probeer je al een jaar of langer zwanger te worden? Dan kan je huisarts je doorsturen naar de afdeling Fertiliteit van het GHZ. “Ook vrouwen met geen of een onregelmatige cyclus worden vaak naar ons verwezen”, vertelt Monique.

“Heb je een onregelmatige cyclus of ben je 36 jaar of ouder? Dan is dit een reden om eerder verwezen te worden. Er zijn namelijk meerdere oorzaken waarom het soms niet lukt om zwanger te worden. Afhankelijk van wat er bij de patiënten speelt, zijn er verschillende behandelingen die we hier toepassen.”


Een uitgebreid onderzoek

Als je bij Monique op de afdeling terechtkomt, heb je allereerst een gesprek met een gynaecoloog. “Ook doen we een oriënterend onderzoek”, vertelt Monique. “Zo proberen we te ontdekken waarom het niet lukt om zwanger te worden. We doen bloedonderzoek en een inwendige echo. Bij mannen laten we ook een analyse van het sperma uitvoeren.”

Verschillende behandelingen


Op basis van dat onderzoek bepaalt de arts wat de beste behandeling is. Monique: “Dat kan bijvoorbeeld inseminatie (IUI) of In Vitro Fertilisatie (IVF) zijn. Bij vrouwen die geen of een heel onregelmatige eisprong (ovulatie) hebben, is ovulatie-inductie een mogelijkheid. Hierbij stimuleren we de eisprong door middel van medicijnen. Bij een aantal behandelingen werken we nauw samen met het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp.”


Een klein team


“We hebben hier op de afdeling alle nodige medische kennis in huis”, vertelt Monique. “Ons fertiliteitsteam bestaat naast de gynaecologen uit vijf personen. We geven advies, beantwoorden vragen en begeleiden het hele proces van de behandeling. We zijn zeven dagen in de week bereikbaar. Het proces is namelijk best intensief en soms ook emotioneel. Doordat de patiënt vaak dezelfde gezichten ziet, leren we elkaar goed kennen.”


Informeren en begeleiden


Hoe ziet zo’n traject op de afdeling Fertiliteit er dan uit? “Dat hangt helemaal af van welke behandeling voor jou werkt en wat er speelt”, zegt Monique. “Soms is het bijvoorbeeld nodig je leefstijl aan te passen of te testen wanneer je ovuleert. Dat is het moment van de eisprong. Daarin kunnen wij ook ondersteunen.”

“Er is veel dat je zelf kunt doen. Heb je een kinderwens? Stop dan met roken, want dat heeft zowel bij de man als de vrouw invloed op je vruchtbaarheid. Houd ook rekening met je BMI; een te hoog lichaamsgewicht kan zwanger worden moeilijk maken. Houd je cyclus zelf ook vooral bij om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent.”


Lotgenoten vinden


De afdeling Fertiliteit van het Groene Hart Ziekenhuis heeft kort geleden opnieuw de Freya pluim ontvangen. Dat is een keurmerk van de Monitor Fertiliteitszorg, oftewel Freya. “Het betekent dat we aan de hoogste standaarden voldoen als het gaat om fertiliteitszorg”, legt Monique uit.

“Freya is bovendien een breed georiënteerde patiëntenvereniging. We kunnen patiënten verwijzen naar kenniscafés en informatieavonden. Er zijn ook manieren om via deze weg met lotgenoten in contact te komen. We horen vaak terug van patiënten dat ze veel steun halen uit dat contact. Om die reden organiseren we zelf ook regelmatig een lotgenotenbijeenkomst in het GHZ.”

Wat je moet weten


Wat wil Monique vrouwen met een kinderwens graag meegeven? “Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het kan zijn om zwanger te worden,” legt ze uit, “dus wacht niet te lang met proberen zwanger te worden als dat niet hoeft. En ben je nog geen jaar aan het proberen, maar is je cyclus onregelmatig? Ga dan naar de huisarts en vraag om advies of een doorverwijzing.”


De mooie momenten


Het werk van Monique als fertiliteitsverpleegkundige kan best intensief zijn. “Je komt toch dicht bij mensen en hebt soms heel persoonlijke gesprekken over seksualiteit, intimiteit en bijvoorbeeld de angst om niet zwanger te worden. Ik haal veel voldoening uit dat een-op-een-contact.”

“Ik maak verdrietige momenten mee, maar ook mooie momenten. Want in de meeste gevallen lukt het uiteindelijk toch om zwanger te worden. Ik vind het geweldig dat ik daarin iets kan betekenen; dat ik een stukje veiligheid kan bieden en met de juiste ondersteuning mensen kan begeleiden tijdens een moeilijke periode.”


Hulp inschakelen?


Wil je meer weten over vruchtbaarheid en de behandelingen die je kan doen om zwanger te worden? Kijk op onze fertiliteit pagina voor alle informatie. Probeer je zwanger te worden en lukt het (nog) niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.7

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen