Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Een oplossing voor ontlastingsverlies: “Het heeft mijn leven veranderd”
Na de geboorte van haar eerste kind wist Gerieke (40) al snel dat er iets mis was met haar lijf. Door een totaalruptuur tijdens de bevalling waren haar zenuwen rondom de anus beschadigd. Daardoor voelde ze haar ontlasting niet meer aankomen. Ze werd doorverwezen naar de fysiotherapeut voor bekkenbodemoefeningen. Maar die hielpen niet. En toen ze na een nare ervaring met onderzoek naar haar kringspier niet meer naar het ziekenhuis durfde, heeft ze elf jaar lang met haar klachten leren leven. “Ik heb me nooit laten tegenhouden om door te gaan met mijn leven. Mijn gezin, werk en hobby’s; ik deed het allemaal, maar ondertussen heb ik heel wat afgehuild.”
Ervaringen niet delen
Gerieke sprak in die periode niet veel over haar ontlastingsverlies. “Mijn gezin en directe familie wisten er alles van. Verder hield ik het vooral voor me. Ik had mezelf aangeleerd om op tijd een wc op te zoeken en ik nam altijd plastic zakken en schone kleding mee. Ook tijdens mijn werk in de thuiszorg probeerde ik de route goed te plannen, zodat ik tussendoor naar de wc kon. Ik voelde altijd een soort “borrel” in mijn buik en dan wist ik dat ik moest rennen. Helaas ging het vaak mis. Ik wilde die ervaringen echter niet delen, want dan voelde het als iets groots in mijn leven, en dat wilde ik niet. Ik schaamde me er ook voor. Achteraf gezien is het wel jammer dat ik daardoor wellicht ook niet eerder ben gewezen op sacrale neuromodulatie (SNM).”
Hulp van het Defecatie Expertise Centrum
Een vriendin van Gerieke heeft haar uiteindelijk overgehaald om toch weer naar het ziekenhuis te gaan met haar klachten. Daar was inmiddels een speciale afdeling opgericht voor mensen die problemen hebben met hun stoelgang, het zogenaamde Defecatie Expertise Centrum (DEC). Voor veel mensen is hun ontlasting een lastig bespreekbaar onderwerp. Daarom blijven ze onnodig lang met klachten rondlopen. Het DEC wil daar verandering in brengen met een speciaal spreekuur en behandelingen op maat. “Het was een grote stap, maar ik ben zo blij dat ik het heb gedaan. Na het eerste gesprek en verschillende onderzoeken werd al snel duidelijk dat ik in aanmerking zou komen voor SNM met het InterStim®-systeem. Ik heb geen moment getwijfeld en ben ervoor gegaan. En nu voel ik mijn ontlasting weer aankomen. Het systeem heeft mijn leven veranderd!”
Van 5 naar 20 minuten
Het InterStim®-systeem wordt toegepast bij ontlastingsverlies, maar ook bij een overactieve blaas met of zonder urineverlies en urineretentie. Het is een soort pacemaker die onder de huid wordt ingebracht. Het apparaatje stuurt lichte elektrische pulsjes naar de sacrale zenuw in het heiligbeen waardoor de controle over darm- en/of blaasfunctie terugkomt. Eerst kreeg Gerieke een proefplaatsing. Toen de therapie goed bleek aan te slaan, werd het apparaatje definitief geplaatst. “De stimulatie werd na de plaatsing opgebouwd. Ik kon mijn ontlasting steeds langer ophouden. Ik was al blij met 5 minuten, maar uiteindelijk zijn dat er 20 geworden. Ik merk niet dat ik de modulator draag en hoef hem niet op te laden. Ik ben er nauwelijks mee bezig.”
Angst en adrenaline zijn weg
“Inmiddels zijn we vier jaar verder. De angst, paniek en adrenaline die ik altijd had, zijn weg. Dat heeft wel even geduurd. Ik ben ook pas na de plaatsing van de modulator gaan inzien hoe mijn leven werd bepaald door dat stille lijden. Ook dat krijgt nu langzaamaan een plekje. Ik ervaar rust nu en daar ben ik zo dankbaar voor!”
Heeft u moeite met het ophouden van urine en/of ontlasting? Dan nodigen wij u van harte uit voor onze informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst vertellen wij u wat u zelf kunt doen, welke behandelingen mogelijk zijn en hoe wij u kunnen ondersteunen.
Meld u hier aan