Keizersnede
Soms is tijdens de zwangerschap al duidelijk dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
- als de ligging van de baby afwijkend is;
- als de moederkoek voor de baarmoedermond ligt;
- als een vleesboom de indaling van het kind verhindert;
- als er complicaties zijn zoals een moederkoek die onvoldoende functioneert.
Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. De meest voorkomende redenen daarvoor zijn het niet vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek van het kind.
Verdoving
Bij een keizersnede zijn twee soorten verdovingen mogelijk: narcose en een ruggenprik. Welke van de twee methoden we adviseren, is o.a. afhankelijk van de reden voor de keizersnede en de mate van spoed. Onze voorkeur gaat uit naar een ruggenprik, omdat u dan de geboorte van uw kind bewust kunt meemaken. Mocht u zelf een uitgesproken voorkeur hebben, dan kunt u dit laten weten.
Opname
Bij een geplande keizersnede (primaire sectio caesarea) wordt u op de dag van de operatie in het ziekenhuis verwacht. De verpleegkundigen bereiden u dan voor op de ingreep. De verpleegkundige die u opneemt, zal een gesprek met u hebben waarin zij u onder andere vragen zal stellen over het verloop van de zwangerschap en uw algehele conditie. Tevens neemt de verpleegkundige de anamnese (uw voorgeschiedenis, bereikbaarheid, medicijngebruik, allergieën etc.) met u door. Bovendien vertelt zij hoe de gang van zaken is bij een keizersnede en wat u tijdens uw opname op de afdeling kan verwachten.
Natuurlijke keizersnede
Bij geplande keizersneden én als de gezondheid van moeder en kind het toelaat wordt de nieuwe methode, de 'natuurlijke keizersnede', toegepast. De baby wordt hierbij zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang.
Door gebruik te maken van de 'natuurlijke keizersnede', ook wel zachte keizersnede genoemd, lijkt de ervaring van de operatie zo veel mogelijk op een natuurlijke bevalling. De operatiekamer wordt op een comfortabele temperatuur gebracht en het licht wordt gedimd, zodat de baby niet teveel schrikt als het uit de buik komt. Ook wordt rekening gehouden met specifieke geluiden die de baby meer op het gemak stellen in zijn/haar nieuwe omgeving.
De moeder (en haar partner) zien de baby geboren worden en de moeder krijgt de baby direct bij zich. De kinderarts doet de eerste check van de baby bij moeder. Hierdoor kan zij, en ook de partner, gelijk van dit bijzondere moment genieten. De aanwezigheid van de baby geeft minder stress voor de moeder en heeft een positief effect op de borstvoeding. Dit alles zorgt voor een betere binding tussen moeder en kind.