Aneurysma van de aorta
Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een bloedvat. Op de plaats van de verwijding is de vaatwand uitgerekt en dunner geworden. In deze zwakke plek van de vaatwand kan een scheur ontstaan, met als gevolg een bloeding.
In het aneurysma kan zich ook een bloedstolstel vormen. Een stukje van dit stolsel (embolie) kan losraken en meegevoerd worden naar een kleiner bloedvat waardoor deze wordt afgesloten. Hierdoor krijgt het lichaamsdeel of orgaan, dat van dit bloedvat afhankelijk is, geen of onvoldoende bloed.
Doel van de operatie aan de aorta
Het doel van de operatie aan de aorta is om complicaties te voorkomen door het slechte gedeelte van het bloedvat te vervangen door een kunststof bloedvat (vaatprothese).
De operatie aan de aorta
Bij een operatie vanwege een aneurysma wordt het slechte gedeelte van het bloedvat vervangen door een kunststof bloedvat (vaatprothese). Is het aneurysma beperkt tot de buikslagader, dan wordt een 'buisprothese' gebruikt. Als het aneurysma doorloopt tot in de slagaders naar het bekken of de benen dan wordt een 'broekprothese' gebruikt.
Voor deze operatie is een snee nodig over de hele buik. In een enkel geval zal gekozen worden voor een benadering vanuit de zijkant.
Na de operatie aan de aorta
Na de operatie aan de aorta moet u rekening houden met een ziekenhuisopname van tien tot veertien dagen. Na de operatie wordt u intensief gecontroleerd op de intensive care, het kan nodig zijn dat u beademd moet worden. Als uw lichamelijke toestand het toelaat, kunt u weer terug naar de verpleegafdeling. In de meeste gevallen is dit na één dag mogelijk.
Een aantal dagen na de operatie kunt u geleidelijk aan meer drinken en eten. U begint met water en u gaat via vloeibare voeding naar vaste voeding.
Mogelijke complicaties
Bij een operatie aan de buikslagader kunnen zich specifieke complicaties voordoen, zoals een nabloeding of een bloedstolsel dat de vaatprothese of een beenslagader afsluit. Als er sprake is van deze complicatie dan is vaak een nieuwe operatie nodig.
De operatie vormt een grote belasting voor het hart. Hierdoor is de kans op een hartinfarct met eventueel overlijden daaraan groter dan bij andere operaties. Ook kan door de operatie de functie van de nieren verstoord raken. Dan is soms dialyse (kunstnierspoeling) na de operatie noodzakelijk. In veel gevallen herstelt de nierfunctie zich na enkele dagen.
Bij mannen kan het voorkomen dat na de operatie aan de aorta de erectie gestoord is, of dat, ondanks een normale erectie, de zaadlozing wegblijft. Dit kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend van aard.
Uiteraard stellen we alles in het werk om de risico's zo klein mogelijk te houden. Daarom wordt u voor de operatie door een internist en/of cardioloog onderzocht en nemen we zo nodig voorzorgsmaatregelen.