Niet alle botbreuken hebben een behandeling nodig, omdat ze na verloop van tijd met rust, door middel van een mitella, steunkous of drukverband, en oefeningen spontaan genezen.
Contact opnemen?
Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).
De behandeling van een fractuur
De keuze voor de behandeling van een botbreuk wordt bepaald door verschillende factoren:
- Welk bot is gebroken?
- Wat voor soort breuk is het?
- Is het gewricht erbij betrokken?
- Hoe is de toestand van de spieren en pezen rondom de breuk?
- In welke lichamelijke conditie verkeert u?
Mogelijke behandelingen fractuur
-
Conservatief (afwachtend)
-
Gipsbehandeling
Met gips worden de gebroken botstukken op de plaats gehouden. Het gips wordt in principe als een soort spalk aangelegd. Dit is nodig om de zwelling ten gevolge van de bloeduitstorting goed de ruimte te geven, zodat de bloedsomloop niet wordt belemmerd.
-
Operatieve behandeling van een fractuur
De botstukken worden door middel van een operatie aan elkaar bevestigd met plaatjes, schroeven en pennen (=osteosynthese materiaal). Dit wordt afhankelijk van de breuk inwendig of uitwendig (=externe fixateur) geplaatst.
Nabehandeling en contact
Voordat u naar huis gaat, maken we voor u een afspraak voor controle op de polikliniek met een (assistent) chirurg. Wanneer zich thuis complicaties voordoen, kunt u contact opnemen met uw huisarts of behandelend specialist. U kunt uw vragen stellen aan de polikliniek assistent Chirurgie, tel: (0182) 505878, dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.
Meer informatie
Lees meer in de folder Fractuurbehandeling en de folder externe fixateur bovenaan het folderblok op deze pagina.