Een pacemaker voorkomt te langzame hartslagen. De meeste ICD’s kunnen dit ook, maar hebben daarnaast de mogelijkheid om in te grijpen bij een gevaarlijke, snelle ritmestoornis. Dat kunnen pacemakers niet.
Contact opnemen?
Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).
ICD keuzehulp
De beslissing om een ICD te implanteren of vervangen neem je niet zomaar. Als de cardioloog plaatsing van een ICD adviseert, krijgt u een inlogcode voor de ICD-keuzehulp. Dit is een website waarop u veel informatie kunt vinden over de ICD. Heeft u geen code gekregen, dan kunt u deze ook zelf aanmaken. Zie https://icd.keuzehulp.nl.
ICD's en het Groene Hart Ziekenhuis
In het Groene Hart Ziekenhuis worden geen ICD’s geïmplanteerd. Wel kunt u in het Groene Hart Ziekenhuis terecht voor de controles van de ICD.
Meer informatie
-
Wat is het verschil tussen een ICD en een pacemaker?
-
Een ICD en het rijbewijs
Autorijden (privégebruik of beperkt beroepsmatig) is vaak mogelijk met een ICD. Na het plaatsen van een ICD is het oude rijbewijs niet meer geldig en geldt een tijdelijk rijverbod. Afhankelijk van de situatie zal dit gelden voor 14 dagen of voor 2 maanden. Na deze periode dient u bij uw gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen met een code-100 aantekening. Hier heeft u een gezondheidsverklaring, een rapport van de cardioloog en soms een werkgeversverklaring voor nodig. Door via mijncbr een gezondheidsverklaring in te vullen, wordt dit proces in gang gezet. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van het CBR https://www.cbr.nl en de STIN (stichting ICD dragers Nederland) https://www.stin.nl/rij--en-vaarbewijzen/rijbewijzen.htm.
-
De S-ICD
Sinds enkele jaren kan er ook een S-ICD, ofwel subcutane ICD, geplaatst worden. Dit type ICD wordt niet onder het sleutelbeen geplaatst, maar onder de linker oksel. Het belangrijkste verschil met andere ICD’s is dat de draad niet in het hart, maar onder de huid naast het borstbeen wordt gelegd. Deze ICD kan niet zoals een pacemaker langzame hartslagen voorkomen. Ook de S-ICD wordt wel gecontroleerd, maar niet geïmplanteerd in het Groene Hart Ziekenhuis. Meer informatie over de S-ICD kunt u vinden op: www.S-ICD.nl.
-
Overlijden
Het is mogelijk om de schok-functie van de ICD uit te zetten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in de laatste fase van een terminale ziekte. De ICD kan dan door ongewenste therapie het stervensproces in de weg staan. Na overlijden is het nodig dat de ICD verwijderd wordt. Nabestaanden kunnen dit bespreken met de uitvaartbegeleider. Meer informatie leest u in de folder ‘ICD en het levenseinde’ (Patientenfolder ICD-pacemaker richtlijn.pdf (pallialine.nl)
-
Wat te doen bij acute klachten?
Bel direct 112:
- Als u een schok heeft gekregen en u zich daarna niet goed voelt. Denk hierbij aan benauwdheid, duizeligheid of pijn op de borst.
- Als de ICD meerdere schoks achter elkaar heeft afgegeven.
- Als u bent flauwgevallen, ook al heeft u geen schok gevoeld.
Bel de polikliniek cardiologie (0182-505010):
- Als u één schok heeft gekregen en u daarna geen klachten meer heeft. De ICD zal zo snel mogelijk uitgelezen worden door een pacemakertechnicus of cardioloog.
- Als uw ICD een piep- of trilsignaal afgeeft.
Na een schok van de ICD mag u niet zelf autorijden, ook niet om naar het ziekenhuis te komen. U hoort van uw pacemakertechnicus of cardioloog wanneer u weer mag autorijden.
Met een ICD mag u gereanimeerd worden. Ook de AED kan zo nodig gebruikt worden.