De CT-scanner (Computer-Tomograaf) is een röntgenapparaat dat met behulp van een computer dunne dwarsdoorsneden kan maken van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld van de hersenen. Deze doorsneden geven precies weer hoe de vorm, structuur en ligging van de inwendige organen en weefsels in het onderzochte gebied eruit zien, en geven meestal meer informatie dan 'gewone' röntgenfoto's.
Het onderzoek duurt 15 tot 40 minuten en wordt in het algemeen niet als vervelend ervaren.
Contact opnemen?
Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).
Programma van uw dagopname
In principe zal de opname een hele dag duren. Het dagprogramma is als volgt:
U wordt onderzocht op de polikliniek Neurologie door een arts-assistent. Vervolgens wordt u naar de afdeling Neurologie begeleid (eerste verdieping van het hoofdgebouw, afdeling B1). Vanuit deze afdeling wordt u naar de verschillende onderzoeken gebracht.
De onderzoeken die u deze dag krijgt:
-
Hersenscan (CT-hersenen)
-
Vaatonderzoek van de halsslagaders (Duplex onderzoek)
Door middel van het maken van een echo worden uw bloedvaten zichtbaar gemaakt en de stroomsnelheid van het bloed gemeten. Zo kunnen eventuele vernauwingen in de bloedvaten van de hals worden opgespoord.
Dit onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en wordt niet als belastend ervaren. -
Bloedonderzoek
U krijgt ook een bloedonderzoek.
-
Hartfilmpje (ECG)
Doel van dit onderzoek is het registreren van de elektrische activiteit van het hart. Op uw huid worden electroden geplaatst. Dit zijn metalen plaatjes of ronde plaatjes die vacuüm worden gezogen zodat ze goed vast zitten. De electroden worden bevestigd aan uw armen en benen en links op uw ontblote borst. Ze staan via kabeltjes in verbinding met de elektrocardiograaf, een apparaat dat de elektrische activiteit meet.
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en wordt in het algemeen niet als belastend ervaren.
Het kan zijn dat de onderzoeken in een andere volgorde plaatsvinden dan hierboven aangegeven. Tijdens de dagopname is er ook een gesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige voor verdere uitleg en adviezen. Dan kunt u uiteraard uw vragen stellen.
Eten en drinken
U mag op de dag van de onderzoeken gewoon eten en drinken en normaal bewegen, tenzij de verpleegkundige anders aangeeft.
Als u dat prettig vindt mag er iemand bij u blijven gedurende de dag.
De diagnose
Aan het einde van de dag bespreekt de neuroloog de uitslagen van de onderzoeken die u die dag heeft ondergaan. Het kan dus gebeuren dat u enige uren moet wachten op de uitslag. Afhankelijk van deze resultaten krijgt u medicijnen voorgeschreven of kan het zijn dat verder onderzoek moet worden afgesproken.
Uw huisarts zal binnen enkele dagen een brief ontvangen over de diagnose en de resultaten van uw onderzoeken. Hij of zij zal u verder behandelen als dat nodig is.
Meer informatie
Leest u de patiëntenfolders in het menu bovenaan deze pagina voor meer informatie.